FORVALTNINGSDATABASEN

Forsikringsrådet

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

29.07.1911 Nyopprettelse

Navn: Forsikringsrådet
Kort navn: Fors.råd.
Tilknytningsform: Sentraladministrative organ (direktorat m.m.)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Overordnet: Staten
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Kristiania

Anordnet i henhold til lov om forsikringsselskap 29.7.1911 § 5. Fører tilsyn med forsikringsselskaper. I de ved kgl.res.21.5.1915 fastsatte regler om rådets virksomhet er det bestemt at det forsikringstekniske medlem tjenestegjør som administrerende direktør.

Om virksomheten:
Da Forsikringsrådet ble opprettet, ble tilsynet med private forsikringsslskap overført fra Komiteen til å føre tilsyn med private forsørgelses- og understøttelsesselskaper (se katalog for denne institusjon).

Forsikringsrådet hadde som oppgave å kontrollere og føre tilsyn med forsikringsvirksomheten. Livsforsikringsselskap måtte ha Forsikringsrådets tillatelse til å starte virksomhet. Dette gjaldt opprinnelig ikke skadeforsikring. Konsesjonsplikt for skadeforsikring ble innført først ved tilleggslov av 18. juni 1938.

Rådet hadde særlig å gjøre med livsforsikringsselskapenes plassering av penger. Penger selskapene hadde til disposisjon måtte plasseres i fond. Forsikringsrådet kontrollerte at forsikringsfondenes midler ble plassert i henhold til loven. Forsikringsselskapene sendte inn rapporter hvert kvartal, og Forsikringsrådet foretok inspeksjoner.

I 1958 ble Forsikringsrådets arbeidsområdet utvidet ved at tilsynet med pensjonskasser og pensjonsfond ble overført fra Sosialdepartementets 2. trygdekontor S.

I henhold til Ot.prp. nr. 49 (1984-85) "Om lov om opprettelse av tilsynet for kredittinstitusjoner, forsikringsselskaper og verdipapirhandel mv." ble Kredittilsynet opprettet og Forsikringsrådets arbeidsoppgaver overført dit.

Kilde: Arkivportalen.no
https://www.arkivportalen.no/contributor/no-a1450-01000000854290

06.01.1913* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

01.01.1958* Består via omorganisering

Relaterte enheter:

I 1958 ble Forsikringsrådets arbeidsområdet utvidet ved at tilsynet med pensjonskasser og pensjonsfond ble overført fra Sosialdepartementets 2. trygdekontor S.

23.03.1986 Nedlagt via sammenslåing

Sammenslått inn i:

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.