FORVALTNINGSDATABASEN

Etterretningstjenesten

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1965* Ny via omorganisering

Navn: Forsvarets etterretningstjeneste
Kort navn: FO/E
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
COFOG: 02 Forsvar
Overordnet: Forsvarsdepartementet
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe
Lokalisering: 301 Oslo

Historikk (kilde: forsvaret.no)
Forsvarets overkommando ble etablert i London den 6. februar 1942 av den norske eksilregjeringen. Forsvarets etterretningstjeneste var den gang en del av Forsvarets overkommando, som omfattet både etterretnings- og sikkerhetstjenesten, og hadde navnet Forsvarets Overkommandos 2. avdeling.

Etter krigen ble organisasjonen flyttet hjem til Norge, der arbeidet fortsatte. Etterretningstjenesten tilpasset seg det nye trusselbildet mot Norge og senere NATO. Som en følge av flyttingen, fikk sikkerhetstjenesten nye oppgaver. Trusselbildet var det samme under hele den kalde krigen. I 1965 ble E- og S-staben delt, og de var deretter hvert sitt stabsledd - fortsatt under Forsvarets overkommando - med Forsvarssjefen som øverste sjef.

Forsvarets etterretningstjeneste har både vært en stab under Forsvarets overkommando og en egen tjeneste.

Den 1. august 2003 byttet Forsvarets etterretningstjeneste navn til Etterretningstjenesten, i forbindelse med opprettelsen av ny ledelsesstruktur i Forsvaret. Navnet samsvarer med det som er brukt i Lov og Instruks om Etterretningstjenesten. Samtidig med navneendringen fikk E-tjenesten sitt eget våpenskjold.

Se også Ot.prp. nr. 50 (1996-97) "Om lov om Etterretningstjenesten" kap. 6.3 for en grundigere gjennomgang av enhetens historikk.
______________________________________________

Ytterligere informasjon om organiseringen etter krigen hentet fra masteroppgaven "Kontinuitet og brudd ved institusjonaliseringen av det norske etterretningsmiljøet fra 1945 til 2020" av Jakobsen, Håvard Lillebo, NTNU, 2020, s. 46:

Forsvarskommisjonen av 1946, under ledelse av Trygve Bratteli, avga sin innstilling i 1949. Kommisjonen foreslo at etterretningstjenesten skulle være en fellesinstitusjon for hele Forsvaret, underlagt Forsvarsstaben (Dokument nr. 15 1995-96, s. 861). Det skjedde imidlertid ikke noe vesentlig med organiseringen av E-tjenesten før en stund ut på 1950-tallet.

Innstillingen til Forsvarskommisjonen av 1946 ble fulgt opp av Utvalg for til koordinering av E- og S-tjenesten i Forsvaret (Andersen-utvalget), som ble nedsatt i 1952 (Dokument nr. 15 1995-96, s. 861-862; Moland og Riste 1997, s. 320-322). Utvalget avga sin innstilling i 1953, hvor det foreslo at E-tjenesten burde organiseres i en sentral instans, og la i stor grad grunnlaget for organiseringen som har vært gjeldende siden. Etterretningstjenesten ble påfølgende opphøyet fra å være en avdeling i Forsvarsstaben til selvstendig stab fra 1954. Innad ble det organisert seks avdelinger, men med ulikt innhold enn fra de forhenværende underavdelingene. Personellrammen ble satt til 289, hvorav 70 militære.

01.11.1970* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.08.2003 Navneendring

Navn: Etterretningstjenesten
Kort navn: Etterretningstjenesten

Den 1. august 2003 byttet Forsvarets etterretningstjeneste navn til Etterretningstjenesten, i forbindelse med opprettelsen av ny ledelsesstruktur i Forsvaret. Navnet samsvarer med det som er brukt i Lov og Instruks om Etterretningstjenesten.
_______________________________________________

Først i kjølvannet av Lund-kommisjonens rapport i 1996 ble det utarbeidet en egen Lov om Etterretningstjenesten. Etterretningstjenesteloven trådde i kraft i mars 1998. Her ble det presisert at Forsvarssjefen er ansvarlig for E-tjenesten.
I 2001 ble det fastsatt instruks for Etterretningstjenesten ved kgl.res. med hjemmel i Etterretningstjenesteloven fra 1998. Instruksen utfyller lovens bestemmelser og fastsetter nærmere regler om tjenestens organisasjon, oppgaver og virksomhet (Instruks om Etterretningstjenesten 2001). Blant annet omtaler instruksen at FD etter samråd med andre relevante myndigheter utarbeider og fastsetter et dokument som angir hvilke saksfelt det er ønskelig at tjenesten prioriterer, utover de militære etterretningsbehov.

Kilde: Jakobsen, Håvard Lillebo: "Kontinuitet og brudd ved institusjonaliseringen av det norske etterretningsmiljøet fra 1945 til 2020", masteroppgave, NTNU 2020

01.08.2003* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)
Overordnet: Forsvarsdepartementet
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe

01.02.2014* Består via omorganisering

Relaterte enheter:

Om Felles kontraterrorsenter (kilde: bt.no - http://www.bt.no/nyheter/innenriks/Nyopprettet-antiterrorgruppe-avdekket-terrortrusselen-3164081.html):

- Etterretningstjenesten og PST har samarbeidet i mange år, men fra februar i år ble samarbeidet tettere blant annet ved at ansatte fra begge tjenestene jobber sammen ved senteret, som var planlagt å ligge i PST sine lokaler. Lederen for senteret er fra PST, og nestlederen fra E-tjenesten.
- Etableringen startet høsten 2013, med en gradvis oppbemanning i løpet av 2014.
- Senteret erstattet den felles analyseenheten som ble opprettet i 2007–2008.
- Forsvarsministeren og justisministeren besluttet å opprette en felles enhet i Etterretningstjenesten og PST i 2007, for å analysere trusselen fra internasjonal terrorisme, benevnt Fellesanalyseenhet (FAE). Foranledningen for opprettelsen var erkjennelsen av at internasjonal terrorisme utfordrer skillet mellom ansvarsområdene til PST og Etterretningstjenesten.
- Hjemmelen for samarbeidet var instruks om samarbeidet mellom Etterretningstjenesten og PST, fastsatt ved kongelig resolusjon av 13. oktober 2006

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.