FORVALTNINGSDATABASEN

Nasjonalbiblioteket

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1994* Nyopprettelse

Navn: Nasjonalbiblioteket
Kort navn: Nasjonalbibliotektet
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 08 Fritid, kultur og religion
Overordnet: Kulturdepartementet
Type enhet: Etat
Lokalisering: -1

01.01.2002* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.07.2010 Består via omorganisering

Saksgang og dokumenter for denne endringen:

1. juli 2010 vert statlege bibliotekoppgåver i ABM-utvikling overført til Nasjonalbiblioteket. Medarbeidarar i ABM-utvikling som har dette som arbeidsområde vil frå same dato vere tilsett i Nasjonalbiblioteket. Jf. St. meld 20 (2009-10) Omorganisering av ABM-utvikling.
________________________

Stortingets vedtak i korthet (jf: https://www.stortinget.no/no/Saker-og-publikasjoner/Saker/Sak/?p=47045):
Stortingets flertall, Arbeiderpartiet, Sosialistisk Venstreparti og Senterpartiet, stiller seg bak regjeringens forslag til omorganisering av ABM-utvikling. Omorganiseringen innebærer at Nasjonalbiblioteket får ansvar for de bibliotekoppgaver som ABM-utvikling har ivaretatt. Oppgaver knyttet til konsortieavtaler blir overført til Norsk vitenskapsindeks. Arkiv- og museumsoppgavene overføres til Norsk kulturråd.

01.01.2013* Består via omorganisering

Relaterte enheter:
  • MIC Norsk musikkinformasjon

Overføring av noteforlagsvirksomheten og ansatte fra MIC Norsk musikkinformasjon til Nasjonalbiblioteket

Noteforlagsvirksomheten, som i dag drives som en del av MIC Norsk musikkinformasjon, er viktig for komponistene med tanke på produksjon og formidling, og viktig som et samlet arkiv for sjangeren. For bl.a. å rendyrke profilen til Music Norway er det lagt opp til at noteforlagsvirksomheten skal overføres til Nasjonalbiblioteket for å utnytte denne institusjonens kompetanse på musikk- og arkivfeltet. Tilskuddet til Music Norway vil derfor bli korrigert for det beløp partene blir enige om i forbindelse med overføringen av denne arbeidsoppgaven og ansatte til Nasjonalbiblioteket.

Kilde: Prop. 1 S Kulturdepartementet 2012–2013 s. 61

01.01.2017 Består via innlemming

Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Innlemmede enheter:

Norsk lokalhistorisk institutt ble innlemmet i Nasjonalbiblioteket fra 1. januar 2017 etter vedtak i Stortinget. Norsk lokalhistorisk institutt var en statsinstitusjon under Kulturdepartementet som hadde som oppgave å fremme lokal- og regionalhistorisk virksomhet i Norge.

Bakgrunnen for sammenslåingen er klare faglige fellestrekk ved oppgaveporteføljen til de to virksomhetene. Lokalhistorie er et viktig fagfelt som engasjerer svært mange mennesker i Norge. Departementet ønsker å styrke dette fagfeltet. Sammenslåingen vil ha administrative og faglige synergieffekter.

Det nåværende styret for Norsk lokalhistorisk institutt vil fungere som et fagråd overfor Nasjonalbiblioteket i lokalhistoriske spørsmål frem til utløpet av perioden.

01.07.2023 Består via innlemming

Fra 1. juli 2023 er Norsk lyd- og blindeskriftbibliotek NLB innlemmet i Nasjonalbiblioteket.
NLB går fra å være en egen virksomhet til å bli avdeling for tilrettelagt litteratur i Nasjonalbiblioteket. NLBs oppdrag og tilbud blir videreført som en tjeneste fra Nasjonalbiblioteket.

Tjenesten NLB driftes videre av 40 ansatte i avdeling for tilrettelagt litteratur i Nasjonalbiblioteket. Nasjonalbiblioteket er underlagt Kultur- og likestillingsdepartementet og får mål for virksomheten og krav til rapportering i det årlige tildelingsbrevet fra departementet.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.