FORVALTNINGSDATABASEN

Stiftelsen for naturforskning og kulturminneforskning (NINA/NIKU)

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.09.1988 Ny via omorganisering

Navn: Norsk institutt for naturforskning (NINA)
Kort navn: NINA
Tilknytningsform: Statstilknyttet stiftelse (sentralstiftelse)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 05 Miljøvern
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 1601 Trondheim

NINA - Norsk institutt for naturforskning - ble etablert av Staten ved Miljøverndepartementet den 1.9.1988 ved å skille forskning og forvaltning i Direktoratet for naturforvaltning (forskningsavdelingen i Direktoratet for naturforvaltning), og slå denne avdelingen sammen med NAVFs Økoforsk (Program for anvendt økologisk forskning), som var blitt grunnlagt i 1983 og underlagt Miljøverndepartementet).

Bakgrunnen for omorganiseringen av forskningsavdelingen ved direktoratet var bl.a. at et utvalg som utredet den framtidige organiseringen på naturforvaltningens arbeidsfelt samt Stortinget pekte på forholdet med samorganisering av forvaltning og forskning i direktoratet som prinsipielt uheldig. Løsningen ble å skille ut forskningsavdelingen og slå den sammen med Økoforsknings-/Vassdragsforskningsprogrammene. I valget mellom eget statlig institutt og en stiftelse falt departementet og stortingsflertallet ned på stiftelsesformen og i 1987 vedtok Stortinget å etablere stiftelsen Norsk institutt for naturforskning. Fleksibilitetshensyn låg som begrunnelse bak dette valget. Kilde: bl.a. NOU 1989:5, s. 36

01.09.1994 Består via omorganisering

Stiftelsen blir fra 01.09.1994 utvidet gjennom en organisatorisk sammenslåing av Norsk Institutt for naturforskning (NINA) og forskningsvirksomheten innen kulturminnevernet som var skilt ut fra Riksantikvaren (Norsk institutt for kulturminneforskning -NIKU). Stiftelsen har ca 250 ansatte og omfatter NINA og NIKU. Stiftelsen har til formål forskning, utredning, dokumentasjon og konservering innen natur- og kulturminneforvaltnings hovedfelter.
Internett: www.ninaniku.no

01.09.1994* Navneendring

Navn: Stiftelsen for naturforskning og kulturminneforskning (NINA/NIKU)
Kort navn: NINA\NIKU

31.12.2002 Nedlagt via splittelse

NINA/NIKU ble fra 1.1.2003 delt i to selvstendige forskningsinstitutt: Norsk institutt for naturforskning NINA og Norsk institutt for kulturminneforskning.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.