FORVALTNINGSDATABASEN

Departementet for handel og skipsfart

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

05.12.1947 Nyopprettelse

Navn: Handelsdepartementet
Kort navn: HSD
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Høyeste nivå
Overordnet: Regjering
Lokalisering: 301 Oslo

Departementet er opprettet fra 6.12.1947 ved kgl.res. av 5.12 s.å., jfr. st.vedtak av 4.12. s.å. Departementet består av «Kontoret for nasjonalbudsjettet», som sorterer dirkete under statsråden (overført fra FTD), 3 avdelinger (hvorav Valutaavdelingen er overført fra FTD) samt «Direktoratet for eksport- og importregulering» (overført fra Forsynings- og gjenreisningsdepartementet.
__________________________________________________________________

Omtale av Handelsdepartementet i Arkivportalen:
Et nytt handelsdepartement, Departementet for handel og skipsfart, ble opprettet ved kgl.res. 5.12.1947. I realiteten delte man det gamle Handels- og industridepartementet i to nye departementer, Handelsdepartementet og Industridepartementet. Opprettelsen av Handelsdepartementet skjedde på bakgrunn av den prekære valutasituasjonen. Departementet fikk en sentral rolle i den økonomiske politikken, med særlig vekt på utenrikshandelen.

Departementet fikk et kontor for nasjonalbudsjettet overført fra Finansdepartementet. Det fikk en handelsavdeling med bl.a. saker fra det tidligere Handels- og industridepartementet, en valutaavdeling fra Finansdepartementet og en avdeling for varebytte med utlandet med saker fra bl.a. Utenriksdepartementet. Direktoratet for eksport- og importregulering kom fra Forsyningsdepartementet. Den innenlandske statsgjeld var fortsatt i Finansdepartementet. Forberedelsen av bilaterale handelsavtaler ble overført fra Forsyningsdepartementet.

I 1949 fikk Handelsdepartementet tillagt et direktorat for økonomisk forsvarsberedskap. Kgl.res. 23.6.1950 bestemte at Forsyningsdepartementet skulle nedlegges. En del av saksfeltet fra dette departementets Direktoratet for proviantering og rasjonering og hele Direktoratet for industriforsyning gikk over til Handelsdepartementet og fikk navnet Forsyningsdirektoratet. Etter hvert bygde man så Forsyningsdirektoratet ned til endelig nedleggelse i 1959. Direktoratet for eksport- og importregulering ble lagt ned 1.1.1963.

Handelsdepartementet var opprinnelig langt på vei et økonomidepartement, men endret etter hvert karakter. Mye av kriseadministrasjonen ble overført dit. Finansdepartementet gjenvant sin sentrale rolle og fikk tilbake Kontoret for nasjonalbudsjettet i 1952. Restriksjons- og reguleringspolitikken ble gradvis avviklet fram til 1953, og regjeringen gikk over til å satse mer på finans- og kredittpolitiske virkemidler i den økonomiske politikken. Handelsdepartementet ble mer et departement for utenriksøkonomien. Ved kgl.res. 18.3.1949 ble det opprettet et kontor for mellomfolkelig økonomisk samarbeid og i 1955 et kontor for nordisk økonomisk samarbeid. Gjennom Marshallhjelpen og medlemskapet i OEEC fra 1948 forpliktet Norge seg til en gradvis liberalisering av utenrikshandelen gjennom det såkalte frilistesystemet, som ble satt i funksjon i 1949. Ved kronprinsregentens res. 22.9.1955 ble Industridepartementets sjøfarts- og skipsfartsavdelinger også overført til Handelsdepartementet. 7.10.19555 fikk departementet offisielt navnet Departementet for handel og skipsfart. Sjøfartsavdelingen ble lagt ned ved kgl.res. 27.4.1962 i forbindelse med opprettelsen av Sjøfartsdirektoratet og Direktoratet for sjømenn. Saksområdet i Handelsdepartementet kan deles i fire hoveddeler:

- saker om økonomisk samkvem med utlandet, i første rekke utenrikshandel, valutasaker, markedssaker og visse u-hjelpssaker.
- skipsfarts- og sjøfartssaker.
- saker om innenrikshandel, kontroll med revisorer og meglere m.v.
- saker om økonomisk forsvarsberedskap.

Kilde: Arkivportalen.no
https://www.arkivportalen.no/contributor/no-a1450-01000002816695?ins=RA

30.06.1950* Består via omorganisering

I h.h.t. Kgl.res. 23.06.1950 blir det bestemt at Forsynings- og gjenreisningsdepartementet med virkning fra 30.06.1950 skal omorganiseres og slås sammen til et nytt Forsyningsdirektorat. Denne enheten får 10 kontorer + sekretariat. Disse enhetene kommer fra Direktoratet for industriforsyning samt Direktoratet for proviantering og rasjonering.

I denne forbindelse overføres Boligdirektoratet og Den alminnelige avdeling til KAD, Direktoratet for industriforsyning gikk til Handelsdepartementet mens Direktoratet for proviantering og rasjonering ble delt slik at Rasjoneringskontoret, Fettkontoret og Det statistiske kontor ble overført til Handelsdepartementet og Provianteringskontor overført til Landbruksdepartementet ved Avdeling for landbruk, reindrift.

22.09.1955 Navneendring

Navn: Departementet for handel og skipsfart
Kort navn: DHS

I h.h.t. kronprinsregentens res. av 22.09. og 7.10. 1955 er Handelsdepartementet omorganisert med 2 «nye» avdelinger (3 -> 5 + 3 direktorat) som er overført fra det tidligere Departementet for industri, håndverk og skipsfart. Avdelingene som overføres er Skipsfartsavdelingen og Sjøfartsavdelingen.

31.12.1987 Nedlagt via innlemming

(Enheten ble nedlagt fordi den ble innlemmet i en allerede eksisterende enhet.)
Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Enheten ble innlemmet i:

Fra 1.1.1988 innlemmes Handelsdepartementet i Utenriksdepartementet.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.