FORVALTNINGSDATABASEN

Bioforsk Lab

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.2006 Ny via omorganisering

Navn: Bioforsk Lab
Kort navn: Bioforsk Lab
Tilknytningsform: Forvaltningsorgan med særskilte fullmakter
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Overordnet: Bioforsk
Tilhører gruppe : Bioforsk - sentre
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe
Lokalisering: 214 Ås

1. januar 2006 slo Jordforsk, NORSØK og Planteforsk seg sammen til Bioforsk.
Den nye virksomheten etableres som et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter og blir nettobudsjettert.Tidligere Jordforsk (Senter for jordfaglig miljøforskning) på Ås og Planteforsk Svanhovd miljøsenter i Pasvik utgjør nå et av åtte sentre i Bioforsk-familien; Bioforsk Jord og miljø, mens tidligere NORSØK på Tingvoll nå utgjør Bioforsk Økologisk.

Bioforsk Lab er en sammenslåing av tidligere
- Jordforsk Lab og
- Planteforsk Pesticidlaboratoriet.
Laboratorievirksomheten er imidlertid planlagt skilt ut fra Bioforsk, og ledelsen har inngått en intensjonsavtale om virksomhetsoverdragelse til LabNett (www.labnett.com). Det er et aksjeselskap med både private (eier 90 %) og offentlige eiere (eier 10%). Landbruks- og matdepartementet utreder saken, og det er planlagt at overdragelsen skal skje 1. juli 2006. Bioforsk Lab skal være en totalleverandør av analyser og analysebasert rådgivning innen landbruk, miljø og næringsmidler og har ca 40 ansatte.
LabNett ble etablert 12. mai 1999 gjennom privatisering og sammenslåing av flere offentlige analyselaboratorier. Virksomheten er lokalisert ved viktige regionsentra i Hedmark/Oppland, Trøndelag, Telemark, Oslo og Akershus fylker. Det private eierskapet i selskapet er fordelt på to grupper: SIKON Øst (45 %) og Scanbio (45 %) mend en rekke kommuner utgjør hoveddelen avden resterende eiergruppen på 10 %. (Ringsaker kommune, Hamar kommune, Stange kommune, Løten kommune, Renovasjonsselskapet HIAS, Stjørdal kommune, Levanger kommune, Meråker kommune, Frosta kommune, Verdal kommune)

-----------------

De 8 sentrene under den nye virksomheten Bioforsk er:
- Bioforsk Plantehelse (Ås)
- Bioforsk Jord og miljø (Ås)
- Bioforsk Øst (Kapp, Apelsvoll)
- Bioforsk Vest (Klepp)
- Bioforsk Midt-Norge (Stjørdal)
- Bioforsk Økologisk (Tingvoll)
- Bioforsk Nord (Tromsø)
- Bioforsk Lab

07.05.2007 Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)
Relaterte enheter:
  • Analycen AS

Analycen AS overtar deler av Bioforsk Lab
Analycen AS overtar fra og med 7. mai 2007 Bioforsk Lab’s analysevirksomhet innen miljø og landbruk. Resterende del av Bioforsk Lab blir igjen som faggruppe for analyser i Bioforsk.

Om Analycen AS:
- Etablert 1996
- Del av det svenske konsernet Lanmännen AB
- Analycen AS selges til Eurofins Danmak AS 26.10.2007. Eurofins Danmak AS er igjen del av det franske laboratoriekonsernet Eurofins. Eurofins Scientific ble stiftet i 1987 da basert på SNIF-NMR teknologi, en patentert analysemetode benyttet for å verifisere opprinnelsen og renheten på flere typer types av mat og drikke i saker der tradisjonell analysemetoder ikke var gode nok til å detektere forfalskninger og bedrageri. Innen 25 år har selskapet vokst fra 12 ansatte og et laboratorium til et internasjonalt nettverk på over 160 laboratorier lokalisert in Europa, USA, Asia og Sør Amerika med over 12000 ansatte. Eurofins kom på børsen i Paris i 1997 og Frankfurt i 2000.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.