Tjenesten FD-Trygd - 20-prosentsutvalget avvikles
Fra 2018 vil NSD ikke lenger behandle nye søknader om data fra tjenesten FD-Trygd - 20-prosentsutvalget. Grunnen er overgangen til det nye nettbaserte analyseverktøyet RAIRD som skal være i drift innen høsten 2018.
Det nye systemet gir brukere tilgang til fullpopulasjons registerdata på detaljert nivå i et anonymiserende brukergrensesnitt. Dataomfanget vil være enda mer omfattende enn for tjenesten som nå utgår. FD-Trygd utgjør størsteparten av datamaterialet, men en vil også legge til andre data.
Les mer om RAIRD her
Talet på kontantstøttemottakarar redusert til ein tredjedel
I 1999 vart det utbetala kontantstøtte for 75 prosent av alle born i kontantstøttealder, medan delen i 2012 berre utgjorde 29 prosent. For første gang sidan byrjinga av 2000-talet var det ikkje nedgang frå året før. Nye reglar gjer at det frå august 2012 berre er eittåringar som har krav på denne støtta. Tidlegare var også toåringane inkluderte.
Les meir her
FD-Trygd - 20-prosentsutvalg: Komplette inntekts- og formuesdata
"FD-Trygd - 20-prosentsutvalg" er i april 2013 blitt oppdatert med flere årganger for inntekts- og formuesopplysningene. Dermed foreligger det slike data for perioden 1993-2011.
Les mer her
FD-Trygd - 20-prosentsutvalg: Nye inntekts- og formuesdata
"FD-Trygd - 20-prosentsutvalg" er i januar 2013 blitt oppdatert med nye årganger også for inntekts- og formuesopplysningene. Dermed foreligger det slike data for perioden 2005-2010. Eldre årganger vil bli tilgjengelig etter hvert.
Les mer her
FD-Trygd - 20-prosentsutvalg: Nye årganger på plass
"FD-Trygd - 20-prosentsutvalg" er i november 2012 blitt oppdatert med nye årganger. Datafiler for de fleste temaområdene er nå tilgjengelige for årene 1992-2010 (for sysselsetting , sosialhjelp og stønader til enslige forsørgere er data oppdatert frem til 2011).
Les mer her
Nedgangen i talet på kontantstøttemottakarar held fram
I 1999 vart det utbetala kontantstøtte for 75 prosent av alle eitt- og toåringane i landet, medan delen i 2011 kun utgjorde 29 prosent. Dei resterande 71 prosentane hadde fulltidsplass i barnehage. Sidan innføringa av kontantstøtta i 1999, har talet på mottakarar gått ned med heile 60 prosent. Samanlikna med året før, var nedgangen på 6 prosent. Agder-fylka og Oppland toppar med ein kontantstøttedel på hhv. 42, 40 og 39 prosent, medan Akershus og dei to nordlegaste fylka ligg nedst med 21-23 prosent.
Les meir her
Guide til velferdsdata oppdatert per april 2012
Omtalene av velferdsrelaterte datakilder i "Guide til velferdsdata" er i april 2012 blitt oppdatert. Blant annet har "Kommunehelseprofiler" fra 2012 blitt erstattet med "Kommunehelsa statistikkbank", og omtalen av denne datakilden har blitt oppdatert i tråd med endringen.
FD-Trygd - 20-prosentsutvalg: NSD behandler nå søknader om data
NSD har i april 2012 inngått en formell databehandleravtale med SSB som gjør det mulig å gi forskere og studenter tilgang til data fra tjenesten "FD-Trygd - 20-prosentsutvalg" . Datatilgang kan innvilges etter søknad til NSD.
Guide til velferdsdata utvidet med ny kildeomtale i januar 2012
"Guide til velferdsdata" er i januar 2012 blitt utvidet med kildeomtale av den nye datatjenesten "FD-Trygd - 20-prosentsutvalg". Mange sentrale trygdeordninger omfattes av datamaterialet, samt opplysninger om sysselsetting, utdanning og bakgrunn. Omtale finnes under temaområdene "Arbeidsliv" , "Arbeid og helse" og "Trygd"
Ny registerdatatjeneste: FD-Trygd - 20-prosentsutvalg
For å bedre tilgangen til registerdata for studenter og forskere innen akademia, har NSD og Statistisk sentralbyrå (SSB) over lengre tid samarbeidet om å opprette en ny tjeneste. NSD mottar jevnlig individbaserte registerdata fra SSB sin omfattende trygdeforløpsdatabase FD-Trygd, for et 20% tilfeldig trukket utvalg. Utvalgsperiode er samtlige år fra og med 1992. Gjennom en begrensning av utvalgsstørrelse og antall variabler, samt at variabelverdiene for de mest detaljerte variablene blir aggregerte opp til et grovere nivå, vil dataene regnes som anonyme. Dermed slipper brukere å gå gjennom en omfattende søkeprosess. Tjenesten vil dessuten være gratis, og en kan regne med kortere leveringstid enn om en hadde søkt direkte til SSB om ikke-anonyme data fra FD-Trygd.
Les mer her
Ein av tre får kontantstøtte
Av alle eitt- og toåringar var det i 1999 så mykje som 75 prosent det vert utbetalt kontantstøtte for. I 2010 var delen redusert til 32 prosent. Dei resterande 68 prosentane hadde fulltidsplass i barnehage. Sidan innføringa av kontantstøtta i 1999, har talet på mottakarar gått ned med heile 57 prosent. Og trenden held fram - berre frå 2009 var det ein nedgang på 8 prosent. Agder-fylka og Oppland toppar med ein kontantstøttedel på hhv. 48, 44 og 43 prosent, medan Akershus og dei to nordlegaste fylka ligg nedst med 22-24 prosent.
Les meir her
Guide til velferdsdata utvidet med seks nye kildeomtaler i februar 2011
"Guide til velferdsdata" er i februar 2011 blitt utvidet med kildeomtaler av Levekårsundersøkelsen. Dette er en løpende tverrfaglig utvalgsundersøkelse som inneholder et bredt spekter av velferdsrelevante data. Derfor vil en finne tilpassede omtaler av Levekårsundersøkelsen under hvert av de seks temaområdene i guiden.
Guide til velferdsdata oppdatert per januar 2011
Omtalene av velferdsrelaterte datakilder i "Guide til velferdsdata" er i januar 2011 blitt oppdatert. Blant annet har NAV innført ordningen arbeidsavklaringspenger, som erstatter rehabiliteringspenger, attføringspenger og tidsbegrenset uførestønad fra mars 2010. Omtalen av rehabiliteringspenger er derfor blitt erstattet med en omtale av arbeidsavklaringspenger .
Talet på kontantstøttemottakarar halvert
Sidan innføringa av kontantstøtta i 1999, har talet på mottakarar vorte halvert. Tala for 2009 syner ein nedgang på 53 prosent. Og trenden held fram - berre frå 2008 var det ein nedgang på 11 prosent. I 2009 vart kontantstøtte utbetalt for 35 prosent av alle eitt- og toåringar i landet. Delen i 1999 utgjorde 75 prosent. På topp ligg Oppland og Agder-fylka, med ein kontantstøttedel på rundt 50 prosent, medan Akershus og dei to nordlegaste fylka ligg nedst med 24-27 prosent.
Les meir her