FORVALTNINGSDATABASEN

Samferdselsdepartementet

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

22.02.1946* Ny via omorganisering

Navn: Samferdselsdepartementet
Kort navn: SD
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Høyeste nivå
Overordnet: Regjering
Lokalisering: 301 Oslo
Relaterte enheter:

Samferdselsdepartementet ble etablert ved kgl.res.22.2.1946 som en videreføring av Arbeidsdepartementet (1885-1946). Samtidig ble en del saksfelt flyttet på:
- Ansvaret for hotell- og turistsaker og Statens hotellinspeksjon ble overført fra Handels- og industridepartementet til Samferdselsdepartementet
- Det tidligere Arbeidsdepartementets Vassdragsavdeling og Hovedstyret for vassdrags og elektrisitetsvesen ble overført til Handels- og industridepartementet
- Det tidligere Arbeidsdepartementets Kontor for bygnings- og brannvesen og Norges brannkasse ble overført til Forsyningsdepartementet.

- I tillegg ble den 15. februar 1946 Forsvarsdepartementets avdeling for sivil luftfart overført til Arbeidsdepartementet (av 1885)

Etter disse endringene besto Samferdselsdepartementets arbeidsfelt av rene samferdselssaker som vei- og jernbanesaker, luftfartssaker, post- og telegrafsaker og av hotell- og turistsaker. Året etter, i 1947, ble departementets arbeidsfelt noe utvidet ved at:
- Ansvaret for Norges Geografiske Oppmåling og Norges Sjøkartverk ble overført fra Forsvarsdepartementet.

Kilde: "Håndbok for Riksarkivet", 1992, s. 225-226.

Departementet består i 1946 av 3 avdelinger og Kommunikasjonsdirektoratet (Jfr. Statskalenderen 1947), alle med flere kontorer.
- Vei- og jernbaneavdelingen,
- Post- og telegrafavdelingen og
- Luftfartsavdelingen.


I forbindelse med markeringen av departementets 60 års dag 22.02.2006, publiserer departementet en artikkel av førstearkivar Ole Kolsrud, Riksarkivet, som omhandler departementet i denne perioden; se: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/samferdselsdepartementet-60-ar/id99935/

Samferdselsdepartementet 2006 – 2016
Endringer i Samferdselsdepartementets organisasjon og endringer knyttet til forvaltningsorganer og selskaper i forbindelse med 70-årsjubileet i 2016 finnes det en oversikt over på denne linken:
https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/samferdselsdepartementet-2006--2016/id2476647/

03.05.2019 Består via omorganisering

Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Kommunal- og moderniseringsdepartementet overtar ansvaret for arbeidet med elektronisk kommunikasjon fra Samferdselsdepartementet. Dette innebærer at Post- og teleseksjonen i Luft-, post- og teleavdelingen, med unntak av postsaker, overføres til Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har etatsstyringsansvaret for Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom). Den faglige styringen av postsaker i Nkom ivaretas fortsatt av Samferdselsdepartementet.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet overtar videre ansvaret for arbeidet med politikken for næringsrettet bruk av IKT og Digital 21-prosessen fra Nærings- og fiskeridepartementet. Ansvaret for å bestyre Altinn samt ressurser til IKT-forskning som tidligere ble bevilget over Nærings- og fiskeridepartementets budsjett, overføres også.

Kommunal- og moderniseringsdepartementet har ansvaret for datasenterpolitikken, herunder oppfølging av Strategi for datasentre og faglig styringslinje til Brønnøysundregistrene når det gjelder Altinn inntil det nye direktoratet for digitalisering er etablert.

Statsråd Astrup har ansvaret for IT-politikk, elektronisk kommunikasjon og personvern i Kommunal- og moderniseringsdepartementet, herunder oppgaver overført fra Samferdselsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet.

Ansvaret for samordning av regjeringens IT-politikk innebærer å identifisere sektorovergripende utfordringer og å initiere, koordinere og følge opp tverrgående tiltak, herunder utvikling av strategier og handlingsplaner. Ansvaret omfatter også samordning av digitaliseringen i offentlig sektor. Statsråd Astrup har et særskilt ansvar for å arbeide for en styrket og mer helhetlig tilnærming til informasjonssikkerhet i statsforvaltningen. Statsråd Astrup har også ansvaret for Kommunal- og moderniseringsdepartementets etatsstyring av Direktoratet for forvaltning og IKT (Difi), Nasjonal kommunikasjonsmyndighet (Nkom) og Datatilsynet. Statsråd Astrup har videre etatsstyringsansvaret for Personvernnemnda.

Statsråd Mæland har ansvaret for alle andre ansvarsområder som hører under Kommunal- og moderniseringsdepartementet.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.