FORVALTNINGSDATABASEN

Statens rettstoksikologiske institutt

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1969* Nyopprettelse

Navn: Statens rettstoksikologiske institutt
Kort navn: Statens rettstoksikologiske institutt
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 07 Helse
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Historie
1969 – Statens rettstoksikologiske institutt ble opprettet
Som det første landet i verden, innførte Norge i 1936 en lovfestet grense for alkoholkonsentrasjon i blodet hos bilførere. Frem til 1966 utførte Universitetet i Oslo toksikologiske analyser rekvirert av politiet for bruk i kriminalsaker, inkludert saker om påvirket kjøring. Universitetet var imidlertid ikke et egnet sted for slike oppgaver, og analysene ble utført av statlige laboratorier utenfor universitetet mellom 1966 og 1969. Da bestemte Stortinget at det skulle etableres en ny institusjon med ansvar for disse oppgavene. Målet var å dekke behovet for toksikologiske analyser i kriminaltekniske obduksjonssaker og laboratorieanalyser av blodprøver fra levende og døde personer som var mistenkt for påvirket kjøring.

Instituttet utvidet gradvis sine aktiviteter. Norge var det landet som først anerkjente behovet for å påvise ikke-alkoholholdige medikamenter i prøver fra påvirkede sjåfører. Analyser og fortolkning av slike saker har siden begynnelsen av 1990-tallet vært en av instituttets hovedaktiviteter. Veksten omfattet også rusmiddelforskning samt analyser og fortolkning av prøver fra innsatte i fengsler, ansatte i bedrifter, samt oppfølgingssaker i sosialmedisin. Lignende tjenester ble også etablert for sykehus og polikliniske pasienter, så vel som klinisk-toksikologiske tjenester. Det analytiske repertoaret økte gradvis til å inkludere mange hundre stoffer ved hjelp av topp moderne utstyr.

Resultater fra et bredt spekter av prøver ble registrert i databaser for bruk i forskning og overvåkning av den totale rusmiddelbruken i Norge. Det ble startet flere prosjekter for å belyse effekten av medikamentbruk hos bilførere, og biomedisinske effekter av alkohol og medikamenter.

Kilde: Folkehelseinstituttets historie
https://www.fhi.no/om/fhi/folkehelseinstituttets-historie/
_______________________________________________


SRI pr 2001:
Statens rettstoksikologiske institutt (SRI) er en selvstendig etat, direkte underlagt Sosial- og helsedepartementet og har pr 2001 ca.100 ansatte, hvorav to er knyttet til Universitetet i Oslo ved professor II-stillinger. Instituttet har nasjonalt ansvar for rutineanalyser for rettsvesen, politi- og påtalemyndighet, fengselsvesen og rettsmedisinske/patologisk-anatomiske institusjoner og er akkreditert innen området rettstoksikologiske analyser. Akkreditering er en offisiell anerkjennelse av at organisasjonen innehar den faglige kompetanse og kan dokumentere kvalitet i samsvar med vedtatte standarder og normer.

SRI arbeider i hovedsak med analyser av rusmidler, medikamenter og gifter i biologiske prøver og mottar årlig ca. 40.000 saker. Arbeidsoppgavene omfatter også fortolkninger og sakkyndig virksomhet, i hovedsak knyttet til analyseresultater. Det drives dessuten forsknings- og utviklingsarbeid, samt undervisning og opplysningsvirksomhet.
WWW: www.rettstoks.no

01.01.2002* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)
Overordnet: Helsedepartementet

31.12.2002 Nedlagt via innlemming

(Enheten ble nedlagt fordi den ble innlemmet i en allerede eksisterende enhet.)
Enheten ble innlemmet i:

Fra 01.01.2003 er tidligere Statens rettstoksikologiske institutt (SRI) blitt den nye Divisjon for rettstoksikologi og rusmiddelforskning i Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.