FORVALTNINGSDATABASEN

Statens institutt for folkehelse

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1929* Ny via omorganisering

Navn: Statens institutt for folkehelse
Kort navn: SIFF
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 07 Helse
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo
Relaterte enheter:
  • Medisinalstyrelsens laboratorium
  • Det veterinærpatologiske laboriatorium

Statens institutt for folkehelse ble grunnlagt i en tid da smittsomme sykdommer var et stort problem. Forløperene var - Medicinalstyrelsens Laboratorier - hadde eksistert siden 1916, samt Det veterinærpatologiske laboriatorium og tre andre mindre laboratorier og enheter.

I 1919 vedtok Stortinget opprettelse av Statens institutt for folkehelse. Det gikk enda 10 år før instituttet ble etablert i 1929. Da ble Medisinalstyrelsens laboratorium slått sammen med Det veterinærpatologiske laboriatorium og tre andre mindre laboratorier og enheter, til en helt ny og større institusjon, Statens institutt for folkehelse (SIFF).

En donasjon fra Rockefeller Foundation ga økonomi for oppføring av det første bygget i Geitmyrsveien.

SIFF hadde 18 ansatte ved oppstarten.

1990 ble forkortelsen SIFF byttet ut med kortformen Folkehelsa.
Kilde: www.folkehelsa.no - www.fhi.no

______________________________

- 1960: Avdeling for virologi ble etablert i en egen bygning for virusanalyser
- 1971: Avdeling for miljøtoksikologi ble etablert ved Statens institutt for folkehelse
- 1975: Meldesystem for smittsomme sykdommer (MSIS) ble opprettet ved Statens institutt for folkehelse

01.01.1990* Består via omorganisering

1990 – Statens institutt for folkehelse omorganiserte
På 1970- og 1980-tallet skjedde det store endringer i den mikrobiologiske tjenesteytingen i Norge. Tidligere hadde Statens institutt for folkehelse vært ansvarlig for å utføre mikrobiologiske analyser på vegne av sykehusene og allmennpraktiserende leger. På 70- og 80-tallet ble det utdannet stadig flere mikrobiologer, og antallet kommersielt tilgjengelige tjenester økte. Det var et helsepolitisk ønske om å desentralisere helsetjenestene og det ble derfor opprettet mikrobiologiske laboratorier ved de fleste fylkessykehusene.

Som et resultat av denne utviklingen utførte instituttet færre mikrobiologiske analyser, noe som frigjorde kapasitet til andre formål. Instituttet utvidet gradvis sin virksomhet med økende vekt på forskning og nye forebyggende aktiviteter, hovedsakelig innenfor miljø og helse og på folkehelsenivå. I 1990 var tiden inne for å omorganisere instituttet for å gjøre det bedre rustet til å håndtere de nye oppgavene. Kortnavnet ble endret fra SIFF (Statens institutt for folkehelse) til ”Folkehelsa”, og det ble opprettet nye avdelinger for miljømedisin og samfunnsmedisin.

Kilde: Folkehelseinstituttets historie
https://www.fhi.no/om/fhi/folkehelseinstituttets-historie/

31.12.2001 Nedlagt via sammenslåing

Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Sammenslått inn i:

Fra 1. januar 2002 ble store deler av Statens institutt for folkehelse (Folkehelsa) og Statens helseundersøkelser (SHUS) slått sammen til et nytt institutt - Nasjonalt folkehelseinstitutt.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.