FORVALTNINGSDATABASEN

Nasjonal sikkerhetsmyndighet

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.2003 Ny via utskilling

Navn: Nasjonal sikkerhetsmyndighet
Kort navn: NSM
Tilknytningsform: Sentraladministrative organ (direktorat m.m.)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 02 Forsvar
Overordnet: Forsvarsdepartementet
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 219 Bærum
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Nasjonal sikkerhetsmyndighet, som en konsekvens av Sikkerhetsloven, ble opprettet som eget direktorat per 1.1. 2003.

NSM har ansvaret for å koordinere forebyggende sikkerhetstiltak og kontrollere sikkerhetstilstanden i stat og kommune, samt i andre virksomheter som er omfattet av Sikkerhetsloven.

Opprettelsen av NSM innebærer at Forsvarets Overkommando/Sikkerhetsstaben (FO/S) legges ned fra 1.januar 2003. Nasjonal sikkerhetsmyndighet er administrativt underlagt Forsvarsdepartementet.

NSM vil være lokalisert i tidligere FO/S sine lokaler på Kolsås. Som oppfølging av St meld nr 17 om samfunnsikkerhet skal NSM rapportere med faglig ansvarslinje til Justisdepartementet for oppgaveløsning i sivil sektor og til Forsvarsdepartementet for tilsvarende i militær sektor.

Historikk
Forsvarsministeren har siden 1965 hatt det overordnede ansvaret for forebyggende sikkerhet i hele statsforvaltningen. dette ansvaret var imidlertid svakt instruksmessig fundert og meget omstridt. Det var i lang tid et klart uttrykt behov for bedre samordning og klargjøring av regelverket innen forebyggende sikkerhet og i 1992-1993 forsøkte man å samordne alle bestemmelser om informasjonssikkerhet i henhold til sikkerhetsinstruksen, beskyttelsesinstruksen, personregisterloven og flere. Dette forsøket strandet.

Skauge-utvalget som så på kontrollen med de såkalte hemmelige tjenestene tjenester foreslo at tjenestene skulle reguleres ved lov. Forsvarsdepartementet nedsatte en arbeidsgruppe som skulle se på muligheten for å lage en felles lov for Etterretnings- og Sikkerhetstjenestene, men også dette forsøket strandet etter at man kom frem til at en felles lov var lite hensiktsmessig. To lover ble derfor opprettet.

De konklusjoner som Lund-kommisjonen kom frem til forsterket behovet for en klargjøring av lovgrunnlaget. Lov om forebyggende sikkerhetstjeneste ble vedtatt i mars 1998 og representerer en betydelig kraftsamling om det forebyggende sikkerhetsarbeidet og forutsetter en nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) med fag- og tilsynsmyndighet innenfor lovens ansvars og virksområde.

Nasjonal sikkerhetsmyndighet er nå opprettet som eget direktorat administrativt underlagt Forsvarsdepartementet.
Kilde: NSMs nettsider; www.nsm.stat.no/html/nsm/m_nsm_historikk.html

03.05.2019 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Nasjonal sikkerhetsmyndighet overføres til Justis- og beredskapsdepartementet
Med virkning fra 3. mai 2019 ble det administrative ansvaret for oppfølgingen av Nasjonal sikkerhetsmyndighet (NSM) overført fra Forsvarsdepartementet (FD) til Justis- og beredskapsdepartementet (JD), jf. kgl. res av 3. mai om Endringer i departementsstrukturen og i ansvarsdelingen mellom departementene.

Endringen innebærer at JD vil ha det overordnede administrative og budsjettmessige ansvaret for NSM, mens ansvaret for den faglige etatsstyringen er delt mellom FD og JD. NSM skal fortsatt ivareta utøvende funksjoner for det forebyggende sikkerhetsarbeidet i forsvarssektoren på vegne av FD. NSM skal understøtte Forsvarets operative virksomhet i hele krisespekteret, og skal inneha en definert rolle i Forsvarets operative planverk og Beredskapssystem for forsvarssektoren. FD vil ha instruksjonsmyndighet overfor NSM i saker innenfor FDs ansvarsområde. NSM vil følgelig være en virksomhet tilknyttet forsvarssektoren også fremover.

NSM er en tverrsektoriell fag- og tilsynsmyndighet innenfor forebyggende sikkerhet i henhold til lov om nasjonal sikkerhet (sikkerhetsloven). NSM skal også utøve sitt ansvar i henhold til lov om oppfinnelser av betydning for rikets forsvar, forskrift om kontroll med informasjon innhentet med luftbårne sensorsystemer, og utøve sertifiseringsmyndighet for IT-sikkerhet i produkter og systemer (SERTIT). Direktoratet er nasjonal varslings- og koordineringsinstans for alvorlige dataangrep mot digital infrastruktur. NSM skal, som det nasjonale fagmiljøet for IKT-sikkerhet, understøtte FD og JD i deres ansvar på IKT-sikkerhetsområdet.

Kilde: Regjeringen.no; Nyhet | Dato: 03.05.2019
(https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/nasjonal-sikkerhetsmyndighet-overfores-til-justis--og-beredskapsdepartementetny-side/id2643809/)

Endringen trer i kraft 3. mai 2019 kl. 12.00

Jf. Prop. 57 S (2018-2019), Innst. 236 S (2018-2019)

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.