FORVALTNINGSDATABASEN

Klagenemndssekretariatet

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.04.2017 Ny via utskilling

Navn: Klagenemndssekretariatet
Kort navn: Klagenemndssekretariatet
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 1201 Bergen
Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Utskilt fra:

Klagenemnda for Offentlige Anskaffelser (KOFA)
KOFA består av en regjeringsoppnevnt nemnd på ti jurister og et sekretariat og ledes av tidligere Høyesterettsdommer Georg Fredrik Rieber-Mohn. De øvrige nemndsmedlemmene er dommere i lagmannsrettene, advokater fra advokatfirmaer og en professor. Sekretariatet består av et varierende antall jurister og en sekretær. Sekretariatet er faglig underlagt den nemnd som avgjør den enkelte sak og administrativt underlagt Konkurransetilsynet. Sekretariatet ledes av en sekretariatsleder og er inndelt i to grupper som har hver sin gruppeleder. Sekretariatslederen er også direktør (for offentlige anskaffelser) i Konkurransetilsynets ledergruppe. Sekretariatet har kontor i Bergen sentrum. KOFA startet sin virksomhet i 2003.

Ny klageordning
Fra 1. april 2017 skal alle klager på Konkurransetilsynets vedtak behandles av en uavhengig klagenemnd. Den nye nemnda skal sikre bedriftenes rettssikkerhet og bidra til en mer politisk uavhengig håndheving av konkurranseloven.

Klagenemndssekretariatet i Bergen
Klagenemndssekretariatet ble opprettet i Bergen 1. april 2017. Seks ulike klagenemnder er tilknyttet sekretariatet, dette er:
- Konkurranseklagenemnda,
- Klagenemnda for offentlige anskaffelser (KOFA),
- Medieklagenemnda,
- Stiftelsesklagenemnda,
- Lotterinemnda og
- Frivillighetsregisternemnda.
De fire sistnevnte ligger under Kulturdepartementet.

Klagenemndssekretariatet er et forvaltningsorgan underlagt Nærings- og fiskeridepartementet. Sekretariatet er et underordnet organ til Konkurranseklagenemnda, KOFA og de fire andre nemndene som ligger under Kulturdepartementet. Klagenemndssekretariatet vil ha som hovedprioritering å være et effektivt og velfungerende sekretariat for Konkurranseklagenemnda, KOFA, Medieklagenemnda, Stiftelsesklagenemnda, Lotterinemnda og Frivillighetsregisternemnda.

Etableringen gjennomføres ved at KOFAs sekretariat skilles ut fra Konkurransetilsynet.

Det nye Klagenemndssekretariatet ble opprettet den 1. april 2017 og holder til i Zander Kaaes gate 7 i Bergen. Sekretariatets midlertidige leder er tidligere sekretariatsleder i KOFA, Anneline Vingsgård. Sekretariatet har ti ansatte.

Kilder:
- Wikipedia (https://no.wikipedia.org/wiki/Klagenemnda_for_offentlige_anskaffelser)
- Innst. 8 S (2017-2018) (https://www.stortinget.no/nn/Saker-og-publikasjonar/publikasjonar/Innstillingar/Stortinget/2017-2018/inns-201718-008s/?all=true)
- Regjeringen.no (https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/skal-lede-konkurranseklagenemnda/id2547064/)
- (https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/ny-konkurranseklagenemnd-i-bergen/id2435478/)

Se også: www.kofa.no

01.01.2021* Består via omorganisering

Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Overføring av oppgaver til Klagenemndssekretariatet
Oppgaven som sekretariat for Markedsrådet skal overføres til Klagenemndssekretariatet i Bergen (KNSE) ved årsskiftet 2020/2021. Sekretariatet og KNSE har hatt jevnlige møter gjennom høsten for å koordinere overføringen av oppgaven. I tillegg har medarbeidere i de to virksomhetene hatt kontakt for å sikre kompetanseoverføring og informasjon om rutiner, fag og arbeidsflyt.
Kilde: Årsrapport 2020 Sekretariatet for Markedsrådet og Forbrukerklageutvalget
________________________________________

Jf. Prop. 55 L (2019–2020) Lov om behandling av forbrukerklager i Forbrukertilsynet og Forbrukerklageutvalget (forbrukerklageloven):
Regjeringen besluttet i januar 2019 at klagebehandlingen av forbrukersaker skal samles i Forbrukertilsynet. Dette innebærer at Forbrukerrådets meklingstilbud og saksforberedelsen for Forbrukerklageutvalget, som i dag utføres av Sekretariatet for Markedsrådet og Forbrukerklageutvalget, overføres til Forbrukertilsynet. Forbrukertilsynet skal fortsatt føre tilsyn med forbrukervernreglene i markedsføringsloven og annet regelverk.
________________________________________

Klagenemdene:
- Klagenemnda for offentlige anskaffelser - KOFA
- Frivillighetsregisternemnda
- Konkurranseklagenemnda
- Lotterinemnda
- Medieklagenemnda
- Stiftelsesklagenemnda
- Energiklagenemnda
- Markedsrådet
- Klagenemnda for tilskudd til kulturarrangementer
(www.klagenemndssekretariatet.no/)

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.