FORVALTNINGSDATABASEN

Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.2018 Ny via sammenslåing

Navn: Tjenesteorgan for forskning og høyere utdanning
Kort navn: Tjenesteorgan for forskning og høyere utdanning
Tilknytningsform: Forvaltningsorgan med særskilte fullmakter
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 09 Utdanning
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 5001 Trondheim
Sammenslått av:
  • UNINETT
  • Bibsys
  • CERES - Nasjonalt senter for felles systemer og tjenester for forskning og studier

Kunnskapsdepartementets tjenesteorgan
Fra 1. januar 2018 ble BIBSYS, CERES og deler av UNINETT samlet i et nytt tjenesteorgan for forskning og høyere utdanning.

Virksomheten har ikke fått nytt navn per januar 2018, siden dette koordineres med andre omorganiseringer i Kunnskapsdepartementets underliggende virksomheter. Inntil operative planer for virksomheten er på plass, vil tjenesteleveranser, oppgaveløsning og informasjon skje gjennom de etablerte kanalene i de virksomhetene som er slått sammen. Det innebærer at omverdenen forholder seg til BIBSYS, CERES og UNINETT som før, inntil videre.

Den nye virksomheten skal levere et bredt spekter av tjenester til forskning og høyere utdanning og blir viktig for å følge opp regjeringens digitaliseringspolitikk. Virksomheten skal også ha en egen strategisk enhet og mandat til å forvalte felles IKT-strategi, arkitektur og tjenester for universitets- og høgskolesektoren.

Alle de tre virksomhetene som slås sammen utfører i dag tjenester og oppgaver på vegne av universiteter og høyskoler, samt helse- og instituttsektoren, blant annet:

- Studieadministrative systemer og tjenester
- Samordning av opptak ved universiteter og høyskoler
- Forskningstjenester og forskningsstøtte
- Tjenester for digitalt læringsmiljø
- Innkjøpstjenester og administrative støttesystemer
- Andre løsninger som gjør kunnskap tilgjengelig og bidrar til digitalisering

Roar Olsen ble i desember 2017 tilsatt som direktør for virksomheten. Han kommer fra stillingen som administrerende direktør i UNINETT.
Virksomheten har hovedkontor i Trondheim, med ansatte både i Trondheim og Oslo.

Den delen av UNINETT AS som leverer IT-infrastruktur fortsetter som et aksjeselskap eid av Kunnskapsdepartementet.

+++++++++++++++++++++++++++++

Virksomheten er et direktorat men organiseres som et forvaltningsorgan med særskilte fullmakter (nettobudsjettert forvaltningsorgan).

15.05.2018* Navneendring

Navn: Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning
Kort navn: Unit
Lokalisering: 5001 Trondheim

Unit – Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning
Departementet har slått sammen Nasjonalt senter for felles systemer og tjenester for forskning og studier (CERES), BIBSYS og oppgaver fra UNINETT AS til et nytt forvaltningsorgan. Departementet har fastsatt at dette skal hete Unit – Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning. Unit har ansvaret for nasjonal samordning og har et overordnet forvaltningsansvar på IKT-området. Det skal iverksette og følge opp bl.a. strategier fastsatt av departementet og følge opp initiativer fra universitets- og høyskolesektoren og andre relevante aktører, f.eks. instituttsektoren og helsesektoren. Videre skal Unit bl.a. levere fellestjenester for å ivareta både administrasjon og gjennomføring av utdanning og forskning, og legge til rette for at forskning i flere sektorer ses i sammenheng. Virksomheten skal også levere bibliotekrelaterte fellestjenester for alle sektorer knyttet til høyere utdanning eller forskning, herunder Nasjonalbiblioteket. Tjenestene skal så langt det er mulig være fritt tilgjengelige for hele befolkningen.
Kilde: KD

01.07.2021* Består via omorganisering

Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Deler av Unit – Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning overføres til Direktoratet for høyere utdanning og kompetanse (HK-dir) fra 1.7.2021.

Det er Units myndighetsoppgaver som flyttes til det nye direktoratet. Units digitale tjenesteleveranser rendyrkes og slås sammen med Uninett og hoveddelen av NSD fra 1. januar 2022.

31.12.2021 Nedlagt via sammenslåing

Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Units digitale tjenesteleveranser slås fra 1. januar 2022 sammen med Uninett og gjenværende deler av NSD, ca 80 stillinger til ny virksomhet "Kunnskapssektorens tjenesteleverandør (Sikt)" organisert som forvaltningsorgan med særskilte fullmaker.

31.12.2021* Består via omorganisering

Samordna opptak vil bli flyttet fra Direktoratet for IKT og fellestjenester i høyere utdanning og forskning (Unit) til HK-dir 1. januar 2022.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.