FORVALTNINGSDATABASEN

Norges institusjon for menneskerettigheter

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.07.2015* Ny via omorganisering

Navn: Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter
Kort navn: NHRI
Tilknytningsform: Storting
COFOG: 10 Sosial beskyttelse
Overordnet: Stortinget
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo
Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Relaterte enheter:
  • Norsk senter for menneskerettigheter (SMR)

Fra 1. juli 2015 er Nasjonal Institusjon for menneskerettigheter i Norge etablert som en egen, frittstående institusjon etter å ha vært tilknyttet Norsk senter for menneskerettigheter siden etableringen i 2002. Norsk senter for menneskerettigheter er en enhet på institutt/senter-nivå underlagt Det juridiske fakultet ved Universitetet i Oslo

Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter
- 4. mars 2014 fremmet stortingspresident Olemic Thommessen et representantforslag om å etablere en ny nasjonal institusjon for menneskerettigheter organisatorisk underlagt Stortinget.
- 6. januar 2015 holdt presidentskapet høring om forslag til lov og instruks om nasjonal institusjon for menneskerettigheter.
- Stortinget vedtok 19. juni 2014 å opprette en ny nasjonal institusjon for menneskerettigheter.
- Tirsdag 14. april 2015 behandlet Stortinget presidentskapets enstemmige innstilling med forslag til lov om denne institusjonen.

I hht § 3. i Lov om Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter er den nasjonale institusjonens oppgaver:
Den nasjonale institusjonen skal bidra til å styrke gjennomføringen av menneskerettighetene, særlig ved å:
a) overvåke og rapportere om menneskerettighetenes stilling i Norge, herunder legge frem anbefalinger for å sikre at Norges menneskerettslige forpliktelser oppfylles,
b) rådgi Stortinget, regjeringen, Sametinget og andre offentlige organer og private aktører om gjennomføringen av menneskerettighetene,
c) informere om menneskerettighetene, herunder veilede enkeltpersoner om nasjonale og internasjonale klageordninger,
d) fremme opplæring, utdanning og forskning på menneskerettighetene,
e) legge til rette for samarbeid med relevante offentlige organer og andre aktører som arbeider med menneskerettighetene,
f) delta i internasjonalt samarbeid for å fremme og beskytte menneskerettighetene.

Den nasjonale institusjonen skal ikke prøve enkeltsaker om krenkelse av menneskerettigheter.

01.01.2017* Består via innlemming

Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Gáldu integreres i Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter
1. januar 2017 ble Gáldu – Kompetansesenteret for urfolks rettigheter, integrert i NIM. Det innebar at NIM fikk økt kompetanse på feltet same- og urfolksrettigheter, og et eget kontor i Kautokeino. Vedtaket om å slå sammen Galdu og NIM ble fattet av Stortinget i forbindelse med behandlingen av statsbudsjettet for 2017.

Pressemelding | Dato: 20.12.2016, Kommunal- og moderniseringsdepartementet
- Det er gledelig at Stortinget i dag har vedtatt at Gáldu – Kompetansesenter for urfolks rettigheter skal integreres i Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter (NIM). Målet er å styrke NIMs kompetanse om urfolks rettigheter, sier kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner.
Både Sametinget og Gáldus styre har vært aktivt involvert i integreringsprosessen og støttet den.

Gáldu ble etablert i 2002 med formål om å øke kunnskapen om og forståelsen for urfolks rettigheter og samiske rettigheter. Norges nasjonale institusjon for menneskerettigheter er opprettet ved lov i april 2015 og loven trådte i kraft 1. juli 2015.

For å sikre den nasjonale institusjonens legitimitet er det vesentlig at den har administrativ tilstedeværelse i samiskspråklig miljø og i sentrale samiske områder. Kontorsted for NIM, avdeling Gáldu vil være Kautokeino.
Kilde: https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/galdu-integreres-i-norges-nasjonale-institusjon-for-menneskerettigheter/id2525037/

01.01.2018* Navneendring

Navn: Norges institusjon for menneskerettigheter
Kort navn: NIM

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.