FORVALTNINGSDATABASEN

Felles kontraterrorsenter

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.02.2014* Ny via omorganisering

Navn: Felles kontraterrorsenter
Kort navn: FKTS
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
COFOG: 02 Forsvar
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe
Lokalisering: 301 Oslo

Om enheten (kilde: bt.no - http://www.bt.no/nyheter/innenriks/Nyopprettet-antiterrorgruppe-avdekket-terrortrusselen-3164081.html):

- Etterretningstjenesten og PST har samarbeidet i mange år, men fra februar i år ble samarbeidet tettere blant annet ved at ansatte fra begge tjenestene jobber sammen ved senteret, som var planlagt å ligge i PST sine lokaler. Lederen for senteret er fra PST, og nestlederen fra E-tjenesten.
- Etableringen startet høsten 2013, med en gradvis oppbemanning i løpet av 2014.
- Senteret erstattet den felles analyseenheten som ble opprettet i 2007–2008.
- Forsvarsministeren og justisministeren besluttet å opprette en felles enhet i Etterretningstjenesten og PST i 2007, for å analysere trusselen fra internasjonal terrorisme, benevnt Fellesanalyseenhet (FAE). Foranledningen for opprettelsen var erkjennelsen av at internasjonal terrorisme utfordrer skillet mellom ansvarsområdene til PST og Etterretningstjenesten.
- Hjemmelen for samarbeidet var instruks om samarbeidet mellom Etterretningstjenesten og PST, fastsatt ved kongelig resolusjon av 13. oktober 2006

--

Oppgaver (kilde: http://www.pst.no/blogg/felles-kontraterrorsenter/):
Felles kontraterrorsenter vil hovedsakelig arbeide med problemstillinger som har både nasjonale og internasjonale dimensjoner og hvor informasjonen fra begge tjenestene er nødvendig for å danne et helhetlig bilde. Ansatte fra begge tjenester arbeider sammen og vil derfor ha tilgang til en oversikt og et helhetsbilde over informasjonsbehov og kapasiteter i de to tjenestene.

Felles kontraterrorsenter har tre typer oppgaver.
- ivareta rettidig og relevant informasjonsutveksling mellom tjenestene
- koordinere og tilrettelegge for et effektivt operativt samarbeid
- utarbeide analyser av terrortrusler rettet mot Norge og norske interesser

Ved Felles kontraterrorsenter jobber ansatte fra PST og E. De er samlokalisert ved hovedkontoret til PST i Nydalen i Oslo. Lederen av Felles kontraterrorsenter er fra PST og nestlederen er fra E. De ansatte arbeider på sine respektive tjenesters rettsgrunnlag og senteret har vært i drift siden februar 2014. Oppgaveporteføljen til senteret vil utvides gradvis i takt med økt bemanning.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.