FORVALTNINGSDATABASEN

Investinor AS

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

21.02.2008* Nyopprettelse

Navn: Statens Investeringsselskap AS
Kort navn: Statens Investeringsselskap AS
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Overordnet: Innovasjon Norge
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 1601 Trondheim

Statens Investeringsselskap AS ble stiftet i februar 2008, som et datterselskap under Innovasjon Norge.

Selskapets formål:
Selskapets formål er å bidra til økt verdiskaping gjennom å tilby risikovillig kapital til internasjonalt orienterte konkurransedyktige selskaper, primært nyetableringer. I tillegg til risikokapital skal selskapet bidra med et kompetent og aktivt eierskap i porteføljeselskapene. Selskapet skal ha hele landet som nedslagsfelt.
Selskapets investeringer skal foretas på kommersielt grunnlag, og på like vilkår som private investorer. Selskapet kan foreta investeringer i form av aksjer eller ansvarlige lån.
Selskapet skal prioritere investeringer i sektorer med næringsmiljøer som har potensielt internasjonale konkurransefortrinn, som ivaretar utnyttelse av viktige naturressurser, som utnytter ny teknologi og kompetanse og/eller som bidrar til mindre miljøbelastning og menneskeskapte klimaendringer. Av den opprinnelige innskuddskapitalen skal 500 mill. kroner forbeholdes investeringer i marin næringsvirksomhet. Selskapet disponerer også 500 mill. kroner som er forbeholdt investeringer i skog- og trenæringene.
Investeringsfokus for selskapet skal være selskaper i tidlig vekstfase, med noe fleksibilitet mot ekspansjonsfasen i tilfeller som er forenelig med formålet. Selskapet kan gjennomføre oppfølgingsinvesteringer i senere faser. Perspektivet på investeringene skal være langsiktig. Selskapet skal ha en avhendingsstrategi for selskapene i porteføljen.
Selskapets aksjekapital i det enkelte porteføljeselskap forutsettes å utgjøre maksimalt 49 pst. Ved kapitalutvidelse i et porteføljeselskap skal selskapets andel av kapitalutvidelsen som hovedregel utgjøre maksimalt 49 pst., men med mulighet for i unntakstilfeller å utgjøre inntil 70 pst., forutsatt at risikoen i totalporteføljen ikke endres vesentlig.
Selskapet har ikke anledning til å ta opp lån.

Selskapets virksomhet:
Investinor er et investeringsselskap som skal bidra til økt verdiskaping ved å investere risikokapital og utøve aktivt, kompetent eierskap i internasjonalt orienterte og konkurransedyktige norske selskaper i tidlig vekst- og ekspansjonsfase. Porteføljen er konsentrert rundt sterke norske sektorer som har forutsetninger for å lykkes internasjonalt. Selskapet gjør sine investeringer på et kommersielt grunnlag, sammen med private medinvestorer, og søker derigjennom å skape en langsiktig god avkastning med god risikospredning. Investinor har hovedkontor i Trondheim.
- (Kilde: Meld-St-27-2013-2014)

Selskapet ble stiftet 21.2.2008, registrert i Enhetsregisteret i Brønnøysund 12.04.2008

07.07.2008* Navneendring

Navn: Investinor AS
Kort navn: Investinor AS

Nytt foretaksnavn: INVESTINOR AS registrert i Foretaksregisteret 07.07.2008

01.01.2012* Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Investinor AS blei oppretta som eit dotterselskap av Innovasjon Noreg for at dei bedriftsretta verkemidla skulle samlast og tilpassast brukarane. Mellom anna var det vurdert at Investinor AS ville bli lett tilgjengeleg for næringslivet gjennom Innovasjon Noregs kontornettverk. Dette har vist seg å ha mindre verdi, ettersom Investinor AS opererer uavhengig av Innovasjon Noregs andre aktivitetar. Vidare har styringsmodellen blitt komplisert etter at fylkeskommunane kom inn som deleigarar av Innovasjon Noreg i 2010. Det indirekte eigarskapet medfører òg at Investinor AS ikkje formelt er underlagt retningslinene for statleg eigarskap og leiarlønn. I tillegg har Riksrevisjonen teke opp problemstillinga om Investinor AS bør underleggjast selskapskontrollen, noko som eventuelt vil gjere dagens eigarstruktur krevjande.
På dette grunnlaget gjer Nærings- og handelsdepartementet framlegg om å overføre eigarskapet i Investinor AS frå Innovasjon Noreg til departementet i 2012.
Kilde: Prop. 26 S (2012–2013) Endringar i statsbudsjettet 2012 under Nærings- og handelsdepartementet
(https://www.regjeringen.no/no/dokumenter/prop-26-s-20122013/id707854/)

01.01.2014* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.