FORVALTNINGSDATABASEN

Norsk helsearkiv

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.2014* Nyopprettelse

Navn: Norsk helsearkiv
Kort navn: Norsk helsearkiv
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
COFOG: 08 Fritid, kultur og religion
Overordnet: Riksarkivet
Tilhører gruppe : Statsarkivene
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe
Lokalisering: 437 Tynset
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

En milepæl for Norsk helsearkiv var 22. juni 2012 da Stortinget vedtok ”Lov om endringar i helseregisterlova mv. (etablering av Norsk helsearkiv)”. Dermed er lovgrunnlaget for virksomheten avklart. Arbeidet med nødvendige forskrifter fortsetter i regi av Helse- og omsorgsdepartementet, og Norsk helsearkiv deltar i dette arbeidet.


Organisering
Etableringen av Norsk helsearkiv bygger på forslagene i NOU 2006:5 Norsk helsearkiv - siste stopp for pasientjournalene. Sommeren 2009 ble det bestemt at Norsk helsearkiv skulle legges til Tynset. For å tilrettelegge for oppstart og drift av Norsk helsearkiv ble det opprettet en interimorganisasjon. Det er etablert en intern styringsgruppe for organisasjonen med representanter fra arkivverket, og med Riksarkivaren som leder. Norsk helsearkiv organiseres som en enhet i Arkivverket

Interimorganisasjonen for Norsk helsearkiv ble opprettet i 2010. Arkivet ble permanent etablert på Tynset fra 2014

Kilder:
- www.arkivverket.no/om-oss/norsk-helsearkiv/
- www.arkivverket.no/om-oss/norsk-helsearkiv/om-oss
__________________________________________________________________________

Nybygg på Tynset ble åpnet 4. juni 2019 av Kultur- og likestillingsministeren og helseministeren.

01.11.2016 Består via omorganisering

Arkivverket omorganiseres fra en geografisk organisasjonsstruktur til en funksjonell struktur. En vesentlig effekt av dette er at hverken Riksarkivet eller Statsarkivene er organisatoriske enheter, men er mer å betrakte som arbeidssteder. Oppgavene løses nasjonalt, og så er det noen få tjenester som er stedbundet, som frembringing av fysisk arkivmateriale som gjøres tilknyttet materialets plassering.

Funksjonsinndeling:
- Strategi og styring
- Kommunikasjons og formidling
- Innovasjon
- Forvaltning
- Publikum
- Norsk Helsearkiv
- Interne tjenester
- Samisk arkiv

Arkivverkets organisasjonsstruktur trådte i kraft 01. november 2016.
_______________________________________________________

Organisering av Norsk helsearkiv i Arkivverket
Norsk helsearkiv er organisert som en særskilt virksomhet innenfor det statlige Arkivverket som er underlagt Kulturdepartementet. Norsk helsearkiv får sitt tildelingsbrev fra Helse og omsorgsdepartementet. Arkivverkets samfunnsoppdrag er å bidra til effektiv dokumentasjonsforvaltning og sikre, bevare og tilgjengeliggjøre et bredt og allsidig utvalg av samfunnets arkiver.

Norsk helsearkiv har ansvar for å sikre en forsvarlig bevaring og tilgjengeliggjøring av pasientjournaler etter avdøde personer fra spesialisthelsetjenesten. Materialet vil være tilgjengelig for forskere og pårørende i samsvar med gjeldende bestemmelser om taushetsplikt. Norsk helsearkiv er en viktig satsing for å fremme medisinsk og helsefaglig forskning.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.