FORVALTNINGSDATABASEN

NIFU Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.05.2004 Ny via sammenslåing

Navn: NIFU/STEP
Kort navn: NIFU/STEP
Tilknytningsform: Statstilknyttet stiftelse (randsonestiftelse)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 09 Utdanning
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Første mai 2004 fusjonerte NIFU med STEP (Senter for studier i teknologi, innovasjon og økonomisk politikk). STEP ble opprettet som ekstern forskningsgruppe av det tidligere Norges Teknisk- og Naturvitenskaplige Forskningsråd NTNF i 1991 for å støtte utformingen av nasjonal forskningspolitikk med forskning, analyse og rådgiving knyttet til innovasjon og teknologisk endring. I 1994 ble STEP omorganisert som en selvstendig stiftelse i nær dialog med Norges forskningsråd. Fra og med 1. januar 2003 ble STEP en del av SINTEF Teknologiledelse. I Norges forskningsråd, som i utgangspunktet sluttet seg til denne innlemmelsen, ble det imidlertid i ettertid reist tvil om STEP som del av SINTEF ville bli oppfattet som tilstrekkelig uavhengig til å kunne foreta evalueringer av forskjellige offentlige virkemidler. På bakgrunn av dette fant STEP og SINTEF at det ville være vanskelig for STEP å fortsette som en del av SINTEF. Høsten 2003 henvendte STEP seg til NIFU for å sondere interessen og mulighetene for en fusjon. Instituttene forhandlet fram en god faglig og organisatorisk plattform for en sammenslåing. Både SINTEF og Norges forskningsråd stilte seg positive til en slik løsning. NIFU var det forskningsinstituttet som STEP hadde samarbeidet mest med. Instituttet fikk navnet NIFU STEP Norsk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning.

Nettsted: www.nifustep.no

01.09.2010* Navneendring

Navn: NIFU Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning
Kort navn: NIFU

Høsten 2010 endret NIFU STEP navn til NIFU Nordisk institutt for studier av innovasjon, forskning og utdanning. Navneendringen markerer at integrasjonsprosessen mellom NIFU og STEP er sluttført, og at instituttet vil styrke den nordiske komparative forskningen. Instituttet har i mange år hatt en omfattende portefølje av nordiske prosjekter, til dels innenfor rammen av europeiske prosjekter. Solid kunnskap om de nordiske land er derfor også et springbrett for videre satsing på europeiske forskningsprosjekter.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.