FORVALTNINGSDATABASEN

Norsk Hestesenter

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

05.11.1985 Nyopprettelse

Navn: Norsk Hestesenter
Kort navn: Norsk Hestesenter
Tilknytningsform: Statstilknyttet stiftelse (sentralstiftelse)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 528 Østre Toten

Norsk Hestesenters formål er å fremme kvaliteten på hestehold og avl i Norge, og å være det øverste faglige senteret for utdanning av hestepersonell og for avl av hest i Norge. I 1984 ble det i Stortinget enstemmig vedtatt å nedlegge Hestetjenesten i Forsvaret. Samtidig ble det vedtatt å opprette en stiftelse for videreføring av de delene av Hærens Hesteskole på Starum som hadde sivil interesse. Stiftelsesmøtet ble holdt 5. Nov 1985 og 16 hesteorganisasjoner underskrev stiftelsesdokumentet.

Sivilforsvaret overtok i 1967 for øvrig deler av Forsvarets bygninger på Starum (som hadde vært i Forsvarets eie (hestetjenesten) siden 15.9.1896).

Internett: www.nhest.no

____________________________________________________________________________________________________

Historikk
(kilde: http://www.nhest.no/historikk.476716.no.html)
Det er mye hestehistorie på Starum, også før Norsk Hestesenter ble stiftet.

Starums historie kan følges helt tilbake til slutten av 1300-tallet. Den gang var Starum storgard og kirkegods. På midten av 1800-tallet ble det anlagt eksersisplass (sted for militær øving) på Starum, og i 1851 flyttet Oplandske ridende jegerkorps til Starum. I 1896 kjøpte Forsvaret eiendommen på Starum, og mange av bygningene som finnes på Starum i dag er fra denne tida. Forsvaret hadde Remonteskole, hestetjeneste, stående Kløvkompani m.m. her. Under den tyske okkupasjonen av Norge fra 1940 - 1945 ble Starum brukt av tyske soldater, og det minste ridehuset vårt stammer fra den tida.

I 1984 la Stortinget ned Forsvarets hestetjeneste, og i november 1985 ble Norsk Hestesenter stiftet. 1. januar 1986 startet NHS opp driften. Det ble en myk overgang fra militær til sivil virksomhet da det også tidligere ble arrangert sivile kurs på Starum. Både Det Norske Travselskap, Norges Rytterforbund og Hest og Helse var flittige brukere av Starum mens det fremdeles var militær aktivitet.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.