FORVALTNINGSDATABASEN

Norsk institutt for vannforskning (NIVA)

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.07.1958 Nyopprettelse

Navn: Norsk institutt for vannforskning (NIVA)
Kort navn: NIVA
Tilknytningsform: Statstilknyttet stiftelse (sentralstiftelse)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 05 Miljøvern
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

NIVA ble opprettet 1.juli 1958.
NIVA har et styre oppnevnt av Miljøverndepartementet, Norges Forskningsråd og de ansatte. Stiftelsen er Norges ledende kompetansesenter for vannfaglige spørsmål. NIVA utfører forskning-, og utrednings- og utviklingsarbeid på kontraktbasis for offentlige myndigheter og private næringsliv i inn- og utland. NIVA skal bidra til vannfaglig kompetanseoppbygging og informasjonsspredning blant fagfolk, politikere og allmenheten. NIVAs forsknings- og utredningsarbeid omfatter undersøkelser og vurderinger av forholdene i elver, innsjøer, grunnvann, fjorder og kystnære farvann.
Hjemmeside: www.niva.no

01.01.1975 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

Overført til Miljøverndepartementet fra 1.1.1975; jf. NOU 1975:11 Utflytting av statsinstitusjoner fra Oslo - del I

02.10.2006 Består via omorganisering

Relaterte enheter:
  • Ciens-senteret

NIVA hadde hovedkontor i eget bygg på Brekke i Oslo. 2. oktober 2006 flyttet
- Norsk institutt for vannforskning - NIVA
- NIBR
- Transportøkonomisk institutt
- CICERO Senter for klimaforskning
samt noen andre minsdre forskningsinstitutter til Ciens-senteret i Gaustadbekkdalen. Ciens-senteret på Forskningsparken ble åpnet torsdag 9. november 2006. Målet med forskningssenteret er å bygge opp tverrfaglig samarbeid og kunnskap for å løse de alvorlige miljø og klimaproblemene verden står ovenfor.
______________________________________________________________

Vedtektfestet formål (i hht nye vedtekter 24.10 2017):
Instituttet er et nasjonalt forskningsinstitutt med arbeidsområde innen bruk og vern av vann. På dette arbeidsområdet skal instituttet utføre forskning, undersøkelser, utviklingsarbeid og utredninger, samt formidle informasjon. Instituttet kan også delta med eierandeler i foretak utenfor stiftelsen, såfremt deltakelsen kan fremme eller på annen måte ha tilknytning til instituttets egne målsettinger. Arbeidet skal legges opp med langsiktige perspektiver og med vekt på tverrfaglige problemer. Instituttet skal primært dekke nasjonale behov, men skal også bidra med å belyse internasjonale vannfaglige spørsmål hvor NIVA har særlige forutsetninger. Instituttet skal bidra til medarbeidernes faglige utvikling og dyktiggjøre dem for innsats innenfor og utenfor instituttet.

Stiftelsens eventuelle opphør skal godkjennes av Klima- og miljødepartementet.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.