FORVALTNINGSDATABASEN

Ambita AS

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.09.1987* Nyopprettelse

Navn: Norsk Tinglysningsdata A/S
Kort navn: Norsk Tinglysningsdata
Tilknytningsform: Privat sektor (marked)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 03 Offentlig orden og trygghet
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

Virksomheten ble etablert under navnet Tinglysingsdata as i Oslo høsten 1987. Etableringen kom som et resultat av en anbudskonkurranse utlyst av Justisdepartementet for å digitalisere Grunnboken. Selskapet var eiet av Statens datasentral (Ergo) og Kommunedata.

Selskapets formål var ved opprettelsen å innføre EDB i domstolene, samt innføring av grunnboken fra papirbasert til elektronisk form.

01.01.1992 Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
Administrativt nivå: Høyeste nivå

I 1992 overtok staten alle aksjene og NE ble et statsaksjeselskap.

Internett: www.eiendomsinfo.no

01.01.1995 Navneendring

Navn: Norsk Eiendomsinformasjon AS
Kort navn: Norsk Eiendomsinformasjon AS

I 1995 skiftet selskapet navn til Norsk Eiendomsinformasjon as. Alle NEs oppgaver for domstolene ble skilt ut og lagt til Rettsvesenets IT og fagtjeneste, Rift. Omtrent samtidig inngikk NE og Statens kartverk (SK) en avtale om informasjonsformidling fra GAB-registeret (Grunneiendom, Adresse, Bygning). NEs hovedoppgave i denne perioden var å bygge opp systemer og infrastruktur for felles formidling av informasjon fra Grunnboken og GAB med et nettverk av forhandlere som integrerte NEs data i egne systemer. Informasjonen blir vesentlig brukt av bank-, finans- og forsikringsbransjene.

01.01.2001* Består via omorganisering

2001 etablerte NE et avdelingskontor i Bergen som i 2006 har 27 av NEs totalt 65 ansatte. Avdelingen i Bergen utfører all utvikling, forvaltning og drift av tinglysingssystemene, borettsregisteret og NEs eiendomsregister, EDR.

01.01.2004 Består via omorganisering

Relaterte enheter:

Stortinget besluttet i 2003 at ”Norge digitalt” skulle etableres. Norge digitalt er et samarbeid mellom offentlige aktører for å fremme gjensidig og økt bruk av geografisk informasjon. Gjennom Stortingets behandling av saken ble NE gitt oppgaven med å formidle disse geografiske data til kommersielle brukere. NE overtok 9 personer fra Statens kartverk og oppgaven med formidling av Kartverkets nasjonale kartserier. I denne forbindelse etablerte NE i 2004 et avdelingskontor på Hønefoss som nå har 10 ansatte og ansvar for NEs formidling av kart.

I kartverket ble markedsoppgaver i all hovedsak skilt ut i en egen markedsdivisjon og i sin helhet finansiert av salgsinntektene. Markedsoppgavene omfattet salg av trykte og digitale produkter, oppdrag og konsulenttjenester basert på datagrunnlaget i Norge digitalt. Som følge av vedtaket i Stortinget ble markedsoppgavene dels overført til statsaksjeselskapet Norsk Eiendomsinformasjon as og dels til private aktører.

01.07.2010 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

Forvaltningen av eierskapet til selskapet ble overført til Nærings-.og handelsdepartementet med virkning fra 1.7.2010.

01.01.2011* Består via omorganisering

Relaterte enheter:

Formidling av data og tjenester
1. januar 2011 overtok Kartverket selv formidlingen av egne data og tjenester. Fram til da var det Norsk Eiendomsinformasjon as (NE) som utførte dette på vegne av Kartverket. Det er opprettet en egen formidlingstjeneste som ivaretar oppgaven på vegne av alle Kartverkets enheter. Kartverket har inngått avtaler med en rekke forhandlere som betjener brukerne. I en overgangsperiode vil grunnboks- og matrikkeldata bli formidlet via NE.
Kilde: Årsrapport Kartverket, 2011

01.01.2014 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

29.08.2014 Navneendring

Navn: Ambita AS
Kort navn: Ambita AS

Nytt foretaksnavn Ambita AS ble registrert i Foretaksregisteret 07.07.2014.

Navneskiftet trådte i kraft fra 29. august, jf. nyhetsoppslag publisert 28. august på www.ambita.com
(https://www.ambita.com/nyheter/norsk-eiendomsinformasjon-as-bytter-navn/)

01.05.2021 Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)

Nærings- og fiskeridepartementet har inngått avtale om å selge alle aksjene i Ambita til Sikri for over 960 millioner kroner.

-Regjeringen har lenge vært tydelig på at staten ikke er langsiktig eier av Ambita. Selskapet har hatt en god utvikling, og vi er veldig fornøyde med salget, sier næringsminister Iselin Nybø (V).

Ambita var den eneste forvalteren av offentlig grunnboksdata frem til dette ble konkurranseutsatt i 2014. Siden har selskapet bygget seg opp til å bli det ledende selskapet i et raskt voksende marked for eiendomsteknologi i Norge. Mange tusen brukere benytter Ambitas tjenester i forbindelse med boligsalg eller byggeprosjekter hver dag. Selskapet omsatte for 507 millioner kroner i 2020.

Teknologiselskapet Sikri, som er notert på Euronext Growth-listen på Oslo Børs, kjøper statens aksjer i Ambita for 962,8 millioner kroner. Sikri er en av Norges ledende leverandører innen forvaltningsteknologi og har en sterk posisjon innen stat, kommune og helse. Sikris hovedaksjonærer står tidligere bak de norske IT-suksessene Crayon og Link Mobility.

Pengene fra salget går inn på en konto i Norges Bank.

Kilde: Staten selger Ambita, Pressemelding | Dato: 19.04.2021
(https://www.regjeringen.no/no/aktuelt/staten-selger-ambita/id2845060/)
___________________________________________

Ambita het tidligere Norsk Eiendomsinformasjon, og endret navn til Ambita i 2014. Senere år er konsernet utvidet med oppkjøp av Boligmappa AS (93%), VIRDI (100%), 4CastGroup (51%) samt Supertakst (10%). Selskapet var eid av staten frem til 1. mai 2021. I dag eies Ambita av Sikri.

01.05.2021* Nedlagt med utskriving

(Enheten ble utskrevet (fra databasen). Enheten eksisterer etter dette tidspunktet, men endring i tilknytingsform er utenfor de tilknytingsformer kartleggingen (databasen) omfattar.)

Staten selger Ambita
Selskapet var eid av staten frem til 1. mai 2021. I dag eies Ambita av Sikri etter at Nærings- og fiskeridepartementet har inngått avtale om å selge alle aksjene i Ambita til Sikri for over 960 millioner kroner.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.

Vis alle endringer av overordnet.