FORVALTNINGSDATABASEN

Kings Bay A/S

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

14.12.1916 Nyopprettelse

Navn: Kings Bay Kull Compani A/S
Kort navn: Kings Bay
Tilknytningsform: Privat sektor (marked)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Kristiania

Kings Bay Kull Comp. A/S ble stiftet i Ålesund 14. desember 1916. Formålet var overtakelse og drift av et kullfelt som selskapet Green Harbour Coal Company hadde annektert ved Kongsfjorden på Spitsbergen i 1909. Kings Bay-selskapet organiserte først sin virksomhet fra Kristiania, men i løpet av 1917 ble hovedkontoret flyttet til Ålesund. Driften kom i gang samme år, og allerede sommeren 1918 var 300 mann i arbeid i Ny-Ålesund. Etter økonomiske vanskeligheter og en eksplosjonsulykke, ble kullgruvedriften innstilt i 1929. I 1933 ble samtlige aksjer i selskapet overtatt av staten. Senere på trettitallet ble det gjort forsøk med både fiskeristasjon og hotelldrift i Ny-Ålesund, men ved krigsutbruddet var begge deler opphørt. Gruvedriften kom i gang igjen en kort tid i 1941 før befolkningen ble evakuert til England og anleggene satt ut av spill. I 1945 ble hovedkontoret lagt til Oslo og driften i gruvene gjenopptatt, men uhellene fortsatte å hjemsøke Ny-Ålesund. Etter eksplosjonsulykken i 1953 var det stopp igjen. Den siste perioden med kullutvinning var i 1956-1963. Etter at gruvevirksomheten måtte innstilles, var hotellet i drift igjen i 1965-1968. I denne tiden ble Ny-Ålesund sete for en ny type virksomhet - gruvebyen ble en forskningsby. En norsk telemetristasjon ble drevet i årene 1967-1974 og Norsk Polarinstitutt etablerte en helårsbemannet forskningsstasjon på stedet i 1968. Denne drives i dag i samarbeid med Kings Bay Kull Comp., som siden har avviklet sitt hovedkontor på fastlandet og flyttet administrasjonen til Ny Ålesund.

Kilde: Arkivportalen

01.01.1933 Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
Administrativt nivå: Høyeste nivå

I 1933 ble samtlige aksjer i selskapet overtatt av staten.

01.01.1993 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1997 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1997 Navneendring

Navn: Kings Bay A/S
Kort navn: Kings Bay A/S

I 1997 skiftet selskapet navn til Kings Bay A/S. Dette fordi selskapet ikke har vært involvert i kullproduksjon siden 1963 og navnet kan, særlig i utenlandske forskningsmiljøer, medføre feiloppfattninger om selskapets formål og virksomhet.

01.01.2014 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.2017 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Ansvaret for forvaltningen av statens eierskap i Kings Bay AS ble etter behandling av Meld. St. 32 (2015–2016) Svalbard overført fra Nærings- og fiskeridepartementet til Klima- og miljødepartementet 1. januar 2017. Ansvaret for forvaltningen av statens eierskap i Bjørnøen AS, som eier grunn og kulturhistoriske bygninger på Bjørnøya og som er administrativt underlagt Kings Bay AS, overføres samtidig fra Nærings- og fiskeridepartementet til Klima- og miljødepartementet. Det skal også vurderes om Kings Bay AS’ og Bjørnøen AS’ eiendomsrett til grunnen i Ny-Ålesund og på Bjørnøya, skal overføres til Nærings- og fiskeridepartementet, som forvalter all grunn som staten eier på Svalbard.

Statlig eierandel gjennom Klima- og miljødepartementet: 100 %
________________________________________

Kings Bay AS eier grunn, anlegg og de aller fleste bygninger, og yter tjenester til forskningsvirksomheten som finner sted i Ny-Ålesund. Selskapet eier også Kings Bay Marinlaboratorium. Mange norske og utenlandske forskningsinstitusjoner leier bygg og anlegg av Kings Bay. De norske leietakerne er Norsk polarinstitutt, Norsk institutt for luftforskning, Kartverket, NORUT, Andøya Space Center og Universitetssenteret på Svalbard (UNIS). De utenlandske institusjonene er Alfred Wegener Institut, Chinese Arctic and Antarctic Administration, Consiglio Nazionale delle Ricerche, The German Research Centre for Geosciences, Institut Polaire Francais/Paul Emile Victor, Korea Polar Research Institute, India National Centre for Antarctic and Ocean Research, Japan National Institute of Polar Research, British Antarctic Survey og The Arctic Centre of the University of Groningen. Kings Bay AS eier og vedlikeholder Svalbards største samling av automatisk fredede bygninger. De verdifulle kulturminnene er tatt vare på og satt i stand, men vernet setter noen rammer for bruk og utvikling av bygningsmassen.