FORVALTNINGSDATABASEN

Antidoping Norge

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

03.06.2003 Nyopprettelse

Navn: Antidoping Norge
Kort navn: ADN
Tilknytningsform: Statstilknyttet stiftelse (sentralstiftelse)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 08 Fritid, kultur og religion
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo

ADN ble opprettet 3. juni 2003 av Norges Idrettsforbund og Olympiske Komité (NIF) og Kultur- og kirkedepartementet (KKD) som en uavhengig stiftelse. Dette for å sikre at kontroll og påtalevirksomheten for dopingsaker organiseres uavhengig av NIF og staten. Tidligere var det NIF som selv organiserte dopingkontrollene. Nå er stiftelsen som kontrollorgan klart atskilt fra den virksomheten vi er satt til å kontrollere. NIF og KKD utnevner styret, men har for øvrig ingen direkte innflytelse på ADNs arbeid. ADN finansieres gjennom tilskudd fra staten.
Nettside: www.antidoping.no
________________________________________________________________________

§ 2 Stiftelsens formål og virksomhetsområder:
Stiftelsen skal bekjempe doping ved å fremme en ærlig og dopingfri idrett. Stiftelsen har som formål å drive allmennyttig virksomhet. Stiftelsen har ikke økonomisk vinning som formål.
Stiftelsen er opprettet for å sikre at kontroll- og påtalevirksomheten for dopingsaker organiseres uavhengig av Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komité (NIF) og staten.
Stiftelsen skal, i medhold av Norges idrettsforbund og olympiske og paralympiske komités (NIFs) lov og avtale mellom NIF og stiftelsen, arbeide for formålet blant alle NIFs organisasjonsledd og medlemmer.

Stiftelsen driver følgende virksomhet:

a) Stiftelsen skal drive kontrollvirksomhet, herunder fastsette tid og sted for dopingkontroller. Dopingkontrollene kan foretas med og uten forvarsel, i og utenfor konkurranser. Stiftelsen skal gjennomføre nødvendig innhenting av faktiske opplysninger for å påvise brudd på NIFs straffebestemmelser knyttet til doping.
Stiftelsen kan i samarbeid med andre nasjonale og internasjonale organisasjoner foreta dopingkontroller av utøvere uten medlemskap i NIF.
Stiftelsen fastsetter nærmere bestemmelser for planlegging, administrasjon og gjennomføring av dopingkontroller. Stiftelsen skal også fastsette dopingliste over forbudte stoffer gjeldende for NIF i tråd med internasjonale bestemmelser. Stiftelsen har myndighet til å gi dispensasjon fra dopinglisten.

b) Stiftelsen skal, gjennom engen påtalenemnd, utøve påtalevirksomhet knyttet til brudd på NIFs straffebestemmelser om doping.

c) Stiftelsen skal drive verdi-, informasjons- og forebyggende virksomhet for å bekjempe doping. Dette omfatter bl.a. utvikling av utdannings- og holdningsprogrammer som har som formål å forebygge helseskader og fremme en rettferdig idrettskonkurranse.

d) Stiftelsen skal. selvstendig og i samarbeid med stifterne, drive virksomhet for å fremme internasjonalt samarbeid knyttet til bekjempelsen av doping innenfor organisert idrett. Stiftelsen kan spesielt samarbeide med nasjonale og internasjonale idrettsorganisasjoner, World Anti-Doping Agency og andre organisasjoner med ansvar for antidoping. Stiftelsen kan gi råd og bistand til land som ikke har etablert kvalifiserte strukturer for antidopingarbeid.

e) Stiftelsen kan gi innspill til NIFs praktisering av NIFs verdigrunnlag blant NIFs organisasjonsledd og medlemmer. Stiftelsen kan på uavhengig grunnlag fremme synspunkter, bevisstgjøring og debatt om idrettens grunnverdier og aktuelle verdidilemmaer.

g) Stiftelsen kan bistå andre rettsubjekter enn NIF med å bekjempe doping. Denne del av virksomheten skal minst være selvfinansierende med unntak av enkelte nærmere avgrensede oppgaver med sikte på å støtte WADA og å drive rådgivning og bistand til land som ikke har etablert kvalifiserte strukturer for antidopingarbeid.

§ 3 Grunnkapital og finansiering
Stiftelsenes grunnkapital er på NOK 1.000.000

Stiftelsens virksomhet finansieres gjennom tilskudd fra staten samt gjennom andre inntekter, tilskudd, bevilgninger og gaver.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.