FORVALTNINGSDATABASEN

Lotteri- og stiftelsestilsynet

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.2001* Nyopprettelse

Navn: Lotteritilsynet
Kort navn: Lotteritilsynet
Tilknytningsform: Sentraladministrative organ (direktorat m.m.)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 01 Alminnelig offentlig tjenesteyting
Overordnet: Kulturdepartementet
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 1432 Førde
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Ansvaret for lotterier og spill ble fra 1.1.2001 overført fra Justisdepartementet til Kulturdepartementet. Lotteritilsynet er et direktorat og tilsynsorgan som skal forvalte og kontrollere private lotteri og statlige spill i Norge. Bakgrunnen er et ønske fra Stortinget om å få bedre kontroll med det voksende markedet for spill og lotteri i Norge.

Lotteritilsynet er underlagt Kulturdepartementet, og hovedadministrasjonen er lagt til Førde i Sogn og Fjordane. Lotteritilsynet vil få 41 ansatte, inkludert en mobil kontroll-avdeling med åtte kontrollører. Kontrollen ute i felten er ventet å komme i gang høsten 2001.

Lotterinemnda er klageinstans for Lotteritilsynets vedtak etter lotteriloven i første instans.
___________________________________________________________

Bakgrunn:
I arbeidet med ny stiftelseslov (NOU 1998: 7 - Om stiftelser) foreslår utvalget opprettelsen av et Stiftelsestilsyn:
«Et sentralt punkt i utvalgets forslag om det offentliges tilsyn og kontroll er at det foreslås opprettet et Stiftelsestilsyn, med en tilhørende selvstendig Stiftelsesklagenemnd. Det er utvalgets oppfatning at de konkrete regler om tilsyn og kontroll som utvalget fremmer og legger opp til best kan gjennomføres i regi av organer som dette med høy ekspertise som behandler alle saker om stiftelser og deres rettsforhold.»

I Ot.prp.84 1998-1999 omtales opprettelsen slik under avsnitt 1.1 Organisering av Statens Lotteritilsyn og Lotterinemnda:
«Proposisjonen drøfter utfordringer for fremtidens lotteriforvaltning og foreslår overordnede målsettinger for reguleringen av, og det statlige engasjementet i, spill- og lotterimarkedet.

Det foreslås en formålsbestemmelse om at loven skal bidra til en forsvarlig fordeling av inntektsmulighetene fra spill og lotterier og sikre at størst mulig andel av omsetningen tilfaller et samfunnsnyttig eller humanitært formål. Loven skal sikre tilfredsstillende kontroll med virksomheten og legge til rette for at lotterimarkedet utvikler seg i samfunnsmessige betryggende former.

Det foreslås opprettet et direktorat, Statens Lotteritilsyn (SLOTT), som skal forestå den praktiske forvaltningen av de private lotterier og kontroll med både de private lotterier og de statlig kontrollerte spill. Lotteritilsynets lokalisering vil bli avgjort av regjeringen etter at opprettelsen av tilsynet er avklart. Statskontrollen ved Norsk Tipping AS og Statens kontrollkomite ved Norsk Rikstoto foreslås integrert som en del av Lotteritilsynet. Statskontrollen ved Norsk Tipping AS opprettholdes som en egen avdeling av Lotteritilsynet på Hamar. Lotteritilsynet foreslås ledet av en direktør som oppnevnes av Kongen.

Departementet går ikke inn for at det opprettes et styre for Lotteritilsynet, men foreslår i stedet å opprette en uavhengig klagenemnd. Lotterinemnda skal behandle klager på vedtak fattet av Lotteritilsynet i første instans. Det foreslås at Lotterinemnda skal bestå av tre medlemmer med personlig valgte varamedlemmer. Medlemmene oppnevnes av Kongen for en periode på fire år, med mulighet for gjenoppnevning én gang. Stillingsbehovet for det foreslåtte sekretariatet er anslagsvis to heltidsstillinger. Det foreslås at sekretariatet tilsettes av departementet og får sete i Lotteritilsynets lokaler.

Stillingsbehovet for Lotteritilsynet er anslagsvis 35 heltidsstillinger til den sentrale administrasjonen, inklusive Lotterinemndas sekretariat. I tillegg kommer et antall stillinger knyttet til den eksisterende kontrollen med de statlige spillene og inspektørene, hovedsakelig i deltidsengasjementer. Inspektørene forestår stedlig kontroll av spill og lotterier som omfattes av denne loven.

Lotteritilsynet og Lotterinemnda skal i sin helhet finansieres ved gebyrer som pålegges driftsleddet i spill- og lotterimarkedet.»

01.01.2002* Består via omorganisering

Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Relaterte enheter:

Statskontrollen, som kontrollerte Norsk Tipping på Hamar, ble fra årsskiftet 2001/2002 en avdeling under Lotteritilsynet med navnet Lotteritilsynet seksjon Hamar. Også Statens Kontrollkomité for Norsk Rikstoto er blitt en del av Lotteritilsynet -> se Ot.prp. nr. 2 (2001-2002), Innst. O. nr. 18 (2001-2002).

Overskudd fra alle spill og lotteri i Norge skal komme humanitære og samfunnsnyttige organisasjoner til gode. Ved å samle kontroll og forvalting av alle store lotteri og statlige spill i ett organ, Lotteritilsynet, ønsker styresmaktene å sikre at ”det frivillige Norge” også i framtida får sin rettmessige del av disse inntektene.

++++++++++++++++

Statskontrollen ved Norsk Tipping var et statlig organ hvis medlemmer ble oppnevnt av Kulturdepartementet for å kontrollere de spill som foregikk ved monopolbedriften Norsk Tipping i årene 1948-2001. I årene 1982-1990 kontrollerte også dette organet V-65-spillet ved Norsk Rikstoto som Norsk Tipping hadde driftsansvaret for.

01.01.2002* Flytting inn i eller ut av etat/gruppe

(Enheten flytter inn i eller ut av en etat, gruppe under etat eller gruppe under departement.)
Tilhører etat: Lotteritilsynet
Type enhet: Hovedkontor

Blir hovedkontor i etat som i tillegg til direktoratet i Førde består av en avdeling på Hamar med navnet Lotteritilsynet seksjon Hamar. Enheten på Hamar er den tidligere Statskontrollen, som kontrollerte Norsk Tipping på Hamar, som fra årsskiftet ble en 2001/2002 en avdeling under Lotteritilsynet. Også Statens Kontrollkomité for Norsk Rikstoto er blitt en del av Lotteritilsynet.

01.01.2005 Består via omorganisering

Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Relaterte enheter:

Ny stiftelseslov og nytt tilsyn
Det nye Stiftelsestilsynet blir en egen avdeling hos Lotteritilsynet i Førde. Tilsynet heter fra 1.1.2005 Lotteri- og stiftelsestilsynet. Den nye stiftelsesloven trer også i kraft 1. januar 2005. Dette ble bestemt i statsråd 19.11.2004.

Den nye stiftelsesloven skal være mer brukervennlig og lettere tilgjengelig. Den har en del strengere regler som skal hindre misbruk av stiftelsesformen, og skal også ta vare på stiftelsers særpreg som organisasjonsform.

Loven innebærer at det skal opprettes et nytt Stiftelsestilsyn, som skal overta fylkesmennenes tilsynsansvar etter den nåværende loven. Regjeringen har besluttet at det nye Stiftelsestilsynet skal inngå i det nåværende Lotteritilsynet i Førde, men som en separat avdeling.

Mange stiftelser driver ideell virksomhet. Ved å la Stiftelsestilsynet inngå i Lotteritilsynet, vil forvaltnings- og tilsynsfunksjonene overfor det frivillige Norge styrkes. Lotteritilsynet har et ferdig utbygget administrativt apparat som vil bidra til å holde etablerings- og driftskostnadene på et rimelig nivå. Det nye tilsynet vil få navnet Lotteri- og stiftelsestilsynet, og opprettes på samme tidspunkt som loven trer i kraft.

Kilde: Pressemelding nr.: 83 - 2004 JD (http://odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressesenter/pressem/012101-070294/dok-bu.html)

Stiftelsesloven - lov 15. juni 2001 nr. 59 (http://www.lovdata.no/all/hl-20010615-059.html)

01.01.2005 Navneendring

Navn: Lotteri- og stiftelsestilsynet
Kort navn: Lotteri- og stiftelsestilsynet

Frå 1.januar 2005 endrar Lotteritilsynet namn til Lotteri- og stiftelsestilsynet. Frå denne datoen skal alle selskap i Noreg som er organisert som stiftelsar, vere underlagt tilsyn og kontroll av det nye tilsynet.

01.04.2012 Flytting inn i eller ut av etat/gruppe

(Enheten flytter inn i eller ut av en etat, gruppe under etat eller gruppe under departement.)
Overordnet: Kulturdepartementet
Type enhet: Nasjonal organisasjon

Lotteritilsynet legger 1. april ned avdelingen sin i Hamar.
Den har eksistert siden tilsynet kom i gang 1. januar 2001. Forløperen var Statskontrollen. Avdelingen kontrollerer spillene til Norsk Tipping. Enheten legges ned som følge av tekniske omlegginger. Dermed er hele direktoratet samlet i Førde som en enhet.

01.07.2015* Består via omorganisering

Saksgang og dokumenter for denne endringen:
Relaterte enheter:
  • Stiftelsesklagenemnda

Stiftelsesklagenemnda er en norsk statlig nemnd som ble opprettet 1. juli 2015. Nemnda avgjør klager på enkeltvedtak fattet av Stiftelsestilsynet i medhold av stiftelsesloven, dekningsloven, arveloven og samvirkeloven, med mindre noe annet følger av særskilt lovbestemmelse. Departementet har ikke instruksjons- eller omgjøringsrett overfor Stiftelsesklagenemnda i enkeltsaker. Departementet er klageinstans for Stiftelsestilsynets og Stiftelsesklagenemndas avgjørelser om partsinnsyn etter forvaltningsloven samt avgjørelser i saker etter offentleglova.

Stiftelsesklagenemnda avløser Nærings- og fiskeridepartementet som klageinstans for behandling av klager over Stiftelsestilsynets enkeltvedtak etter stiftelsesloven og samvirkeloven, og Justis- og beredskapsdepartementet som klageinstans for behandling av klager over Stiftelsestilsynets enkeltvedtak etter arveloven og dekningsloven. Opprettelsen skjer gjennom en ny bestemmelse i stiftelsesloven.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.