FORVALTNINGSDATABASEN

Hav- og forurensningsavdelingen

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1987* Ny via sammenslåing

Navn: Polar og internasjonal seksjon
Kort navn: Polar/internsj. seksj.
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Seksjon
Lokalisering: 301 Oslo

01.01.1988* Navneendring

Navn: Avdeling for internasjonalt miljøvern og polarsaker
Kort navn: Avd. for internasj miljøvern/polarsaker

01.01.1988* Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling

01.01.1993* Består via innlemming

Avdeling for luftmiljø og industri legges ned gjennom innlemming I Avdeling for vannmiljø (som endrer navn til Avdeling for vannmiljø, industri og avfallssaker) og Avd. for internasjonalt miljøvern og polarsaker (som endrer navn til Avd. for internasjonalt samarbeid, luftmiljø og polarsaker).

01.01.1993* Navneendring

Navn: Avdelingen for internasjonalt samarbeid, luftmiljø og polarsaker
Kort navn: Avd. for int. samarb., luftmiljø/polarsaker

01.01.1998* Navneendring

Navn: Avdeling for internasjonalt samarbeid, klima og polarsaker (IKP)
Kort navn: IKP

01.01.2004* Navneendring

Navn: Avdeling for internasjonalt samarbeid
Kort navn: Avdeling for internasjonalt samarbeid

01.01.2014* Navneendring

Navn: Hav- og forurensningsavdelingen
Kort navn: HF

01.01.2014* Består via omorganisering

Ansvarsfelt (kilde: regjeringen.no):
Avdelingen arbeider med strategi- og politikkutvikling samt forvaltningsoppgaver innenfor helhetlig forvaltning av hav og nordområdene, regulering av forurensning, kjemikalier og EØS-, handels- og investeringsavtaler. Arbeidsoppgavene er i stor grad knyttet til utvikling av juridiske, administrative - og økonomiske virkemidler og videreutvikling og gjennomføring av internasjonalt regelverk. Avdelingen består av 4 seksjoner, samt en administrativ enhet i stab.

Avdelingen har ansvaret for helhetlig forvaltning av det marine miljø, nasjonalt og internasjonalt. Sektorovergripende ansvar for forvaltningsplaner for havområdene, sektoransvar for ivaretakelse av miljø i sektorene (petroleumsvirksomheten, fiskerier, skipsfart) og vern og forvaltning av marine områder/kystområder etter naturmangfoldloven. Olje for utvikling. Havmiljøsamarbeid i nordområdene, IMO, OSPAR- og Londonkonvensjonene mv. Kunnskapsoppbygging og miljøovervåkning av hav- og kystområdene.

Avdelingen har ansvaret for miljøvernlovgivning og forvaltning av naturmiljøet på Svalbard, norsk miljøvernforvaltning i Antarktis og internasjonalt miljøvernsamarbeid i nordområdene og Antarktis, herunder Arktisk Råd, Barentsregionen og bilateralt samarbeid med Russland. Polarforskning, etatsstyring av Norsk Polarinstitutt og Sysselmannen på Svalbard.

Avdelingen har ansvar for internasjonalt arbeid og nasjonal politikkutvikling innenfor områdene helse- og miljøfarlige kjemikalier, grensekryssende luftforurensninger, avfall, avløp radioaktiv forurensning, herunder etatsstyring av Statens Strålevern på miljøområdet. Spesielt ansvar for forvaltning etter Forurensningsloven. Internasjonalt samarbeid, herunder EU og ulike FN-organisasjoner.
Avdelingen har ansvaret for koordinering og politikkutvikling for miljø innenfor EØS-avtalen og Europapolitikken, nordisk samarbeid og ivaretakelse av miljøhensyn i avtaler utenfor miljøområdet, som Verdens handelsorganisasjon (WTO), og EFTAs frihandelsavtaler. Ansvar for arbeidet med miljøvennlig statlig innkjøp/grønn stat, miljøteknologi, samt Århuskonvensjonen om rett til miljøinformasjon og miljøinformasjonsloven.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.