FORVALTNINGSDATABASEN

Skattefogder

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

21.07.1894 Nyopprettelse

Navn: Amtskasserere
Kort navn: Amtskasserere
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 01 Alminnelig offentlig tjenesteyting
Type enhet: Gruppe
Lokalisering: -1

Ordet fogd kom i bruk i Norge på 1300-tallet som benevnelse på enkelte av kongemaktens representanter i lokalforvaltningen. Senere ble det vanlig å kalle lensherrens private representant i lensforvaltningen for fogd. Ved inngangen til 1600-tallet var fogdens tilknytning til lensherren i ferd med å løsne, og han ble fastere underordnet styringsverket i København. Fra 1630-årene fremsto han som kongelig tjenestemann både faktisk og formelt, direkte ansvarlig overfor sentralmakten.

Fogdeembetene ble avskaffet ved lov om delvis omordning av det sivile embetsverk av 21.07.1894 (nr. 5). Loven bestemte at de gamle fogdeembeter skulle oppheves og at fogdenes gjøremål skulle fordeles mellom flere gamle og én ny embetsmann.
Oppebørselforetningene og føringen av matrikkelen skulle ivaretas av den nye embetsmann: «Amtskassereren».

Kilde: Arkivportalen.no

Skattefogdene står for statens inn- og utbetalinger i fylkene. 1947: 18 stk., etter fylke Pr. 1976 var det 18 landsskattefogder og 1 byskattefogd (Oslo).

15.06.1916 Navneendring

Navn: Skattefogder
Kort navn: Skattefogder

Tittelen ble ved Stortingsbeslutning omgjort til skattefogder 15.6.1916.

01.07.1997 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)
Overordnet: Skattedirektoratet
Type enhet: Gruppe

Direktoratsfunksjonen overfor skattefogdkontorene låg i departementet fram til 1.7.1997. Denne funksjonen ble fra da av overført til Skattedirektoratet.
Kilde: Statskonsult Rapport 1997:9 Kartlegging og analyse av ressursbruken i Finansdepartementet.

------------------------------------------------------------------------------
Informasjon om om skattefogdkontorene pr 2002:Det er ett skattefogdkontor i hvert fylke, med unntak av Oslo og Akershus som har felles kontor. Skattefogdkontorene ledes av en skattefogd. Faktorer som folketall, antall kommuner, næringsstruktur og antall merverdiavgiftspliktige er med på å bestemme antall ansatte ved kontorene.

Skattefogdkontorene har tre hovedoppgaver. Det er innkreving av merverdiavgift, investeringsavgift og en rekke mindre statlige skatter og avgifter, fastsetting og innkreving av arveavgift, samt å yte økonomitjenester innen lønn og regnskap til andre statlige etater. Skattefogdkontorene er i tillegg faglig overordnet de kommunale skatteoppkreverne, og skal føre tilsyn med og veilede i skatteinnkrevingen. Skattefogdkontorene har også en sentral rolle i samarbeid med fylkesskattekontoret, likningskontorene og skatteoppkreverne når det gjelder fylkets kontorollvirksomhet og særlig arbeidsgiverkontrollen.

Skattefogdkontorene er svært forskjellige i sin størrelse og sammensetning, både når det gjelder fagområder og antall ansatte. Det er opp til hvert kontor å finne en hensiktsmessig kontorstruktur. Totalt er det ca. 600 ansatte ved skattefogdkontorene.
Kilde: www.skatteetaten.no

01.01.2004 Består via omorganisering

Type enhet: Gruppe

Finansdepartementet samordner tidligere funksjoner innenfor statlig økonomistyring i én virksomhet under departementet, jf.
omtale i Gul bok 2003 (pkt. 7.1) - [http://www.regjeringen.no/nb/dep/fin/dok/regpubl/stprp/20022003/stprp-nr-1-2002-2003--2.html?id=419105] og i St.prp. nr. 65 (2002-2003) Tilleggsbevilgninger og omprioriteringer i statsbudsjettet medregnet folketrygden for 2003 (pkt. 3.15) - [http://www.regjeringen.no/nb/dep/fin/dok/regpubl/stprp/20022003/stprp-nr-65-2002-2003-.html?id=138427]

Formålet med samordningen er å styrke den statlige økonomistyringen og forbedre ressursutnyttelsen på området. Som ledd i dette arbeidet etablerer Finansdepartementet et Senter for statlig økonomistyring fra 1.1.2004.

Senter for statlig økonomistyring vil være et forvaltningsorgan med funksjoner og oppgaver innenfor økonomistyring som i dag utføres av Finansdepartementet, Skattedirektoratet og 18 skattefogdkontorer. Samordningen vil berøre om lag 280 personer i de nevnte virksomhetene. Senteret vil bestå av en sentral enhet samlokalisert med Skattedirektoratet og seks regionkontorer lokalisert på steder der det i dag er skattefogdkontorer. Det legges opp til å etablere regionkontorer i Tromsø, Trondheim, Stavanger, Kristiansand, Drammen og Hamar. I tillegg vil det bli opprettholdt et kontor i Vadsø som skal utføre spesialfunksjoner
under regionkontoret i Tromsø. Regionaliseringen av økonomitjenestene planlegges gjennomført over en toårsperiode, med fullføring innen utgangen av 2005.

Den sentrale enheten skal være et relativt lite ekspertorgan for økonomistyring i staten. I tillegg til funksjoner og oppgaver knyttet til statlig økonomistyring som fram til 2004 utføres i Skattedirektoratet, legges det opp til å overføre en del funksjoner innenfor økonomistyring fra Finansdepartementet til Senteret. Dette gjelder både funksjoner knyttet til de obligatoriske konsernsystemene i staten, dvs. statsregnskapet og statens konsernkontosystem med betalingsformidling, og ulike forvaltningsoppgaver. I tillegg vil Senteret videreføre rollen som leverandør av fellestjenester til statlige virksomheter i form av operative lønns- og regnskapstjenester. Dagens avtaler om leveranse slike tjenester mellom skatteetaten og statlige virksomheter, vil bli videreført i regi av Senteret.

Kilde:
- Gul bok 2003-2004 (pkt. 10.1)
[http://www.regjeringen.no/nb/dep/fin/dok/regpubl/stprp/20032004/stprp-nr-1-2003-2004--4/10/1.html?id=451728]
- St.prp.nr.1 2003-2004 finansdepartementet, nytt kap. 1631.
[http://www.regjeringen.no/nb/dep/fin/dok/regpubl/stprp/20032004/stprp-nr-1-2003-2004-.html?id=138572]

31.12.2007 Nedlagt via omorganisering

(Enheten ble nedlagt som følge av omorganisering.)
Relaterte enheter:

Regjeringen har vedtatt at skatteetaten skal reorganiseres, jf. bred omtale i St.prp. nr. 1 (2006-2007) for Finansdepartementet. Skatteetaten vil fra 1. januar 2008 bli organisert i to nivåer:
- Skattedirektoratet og
- et regionalt nivå.

Det etableres fem regioner som hver utgjør en formell enhet:
- Skatt Nord,
- Skatt Midt-Norge,
- Skatt Vest,
- Skatt Sør og
- Skatt Øst.

I hver region vil det være mange fysiske kontorsteder, som alle vil ha skranke- og publikumskontakt, samt én eller flere spesielle oppgaver. Det er tilsatt regiondirektører som skal lede etatens virksomhet i hver region. Organiseringen av den enkelte region er avklart, og innen utløpet av 2007 skal alle medarbeidere være formelt innplassert i ny organisasjon. Det etableres en egen skatteopplysningstjeneste i alle regioner. Her kan publikum henvende seg på telefon for å få rask og effektiv veiledning i skatte- og avgiftsspørsmål.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.