FORVALTNINGSDATABASEN

Departementet for familie- og forbrukersaker

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

21.12.1956 Nyopprettelse

Navn: Departementet for familie- og forbrukersaker
Kort navn: DFF
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Høyeste nivå
Overordnet: Regjering
Lokalisering: 301 Oslo

Ved kgl.res. 30.6.1955 ble det opprettet et embete som konsultativ statsråd for familie- og forbrukersaker. Statsråden skulle uttale seg om familie- og forbukerspørsmål innenfor de forskjellige departementenes fagområder. Arbeidsoppgavene er beskrevet i stortingsmelding 74/1956.

Den konsultative statsråd var ikke tilknyttet noe departement og ledet et selvstendig kontor med egen ekspedisjonssjef. Departementet hadde ingen intern organisasjonsstruktur.

Ved kronprinsregentens resolusjon 21.12.1956 ble kontoret omgjort til Departementet for familie- og forbrukersaker. Til departementet ble lagt følgende saksområder fra Sosialdepartementet: husmorvikarvirksomhet, hjemmesykepleie og daginstitusjoner for barn. Det siste arbeidsfeltet ble overført i 1958. I 1959 ble forsøksvirksomhet og opplysningskontor i husstell overtatt fra Landbruksdepartementet. Daginstitusjoner og barnekolonier for barn med fysiske handikap ble i 1963 ført tilbake til Sosialdepartementet. Landsnemnda for bunadspørsmål ble overtatt fra Kirke- og undervisningsdepartementet i 1965, og i 1967 lov om lukningstid for utsalgsteder fra Kommunaldepartementet. Statstilskudd til landbruksvikarer lå under departementet fra 1969. Forbrukerrådet sorterte hele tiden under Departementet for familie- og forbrukersaker, og fra 1970 det nydannede Statens institutt for forbruksforskning.

Så lenge departementet eksisterte, var det tillagt konsultativ og koordinerende virksomhet i familie- og forbrukerspørsmål i de andre departementenes arbeidsfelter.

Departementet fikk ansvar for jordbruksferie i etter stortingsvedtak 1.7.1971.

Departementet for familie- og forbrukersaker ble nedlagt ved kgl.res. 5.5.1972. De fleste arbeidsoppgavene ble overført til det nye Forbruker- og administrasjonsdepartementet.

Kilde: Arkivportalen.no

07.05.1972 Nedlagt via sammenslåing

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.