FORVALTNINGSDATABASEN

Kripos - Den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.2005 Ny via omorganisering

Navn: Den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet (Nye Kripos)
Kort navn: Nye Kripos
Tilknytningsform: Andre ordinære forvaltningsorgan
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 03 Offentlig orden og trygghet
Overordnet: Politidirektoratet
Tilhører gruppe : Politiets særorgan
Type enhet: Enhet som inngår i etat eller gruppe
Lokalisering: 301 Oslo

1. januar 2005 var en milepæl i Kripos' historie da det nye særorganet Den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet (Nye Kripos) ble opprettet . Det nye særorganet har fått vesentlige endringer i ansvarsområde, myndighet og innhold i forhold til tidligere Kriminalpolitisentralen.
Fra pressemeldingen i forbindelse med vedtaket om etablering av det nye organet:
«Nye Kripos erstattar Kriminalpolitisentralen
Kriminalpolitisentralen blir lagt ned frå 1. januar 2005 og eit nytt særorgan tar over. I statsråd 24.9.2004 ble det bestemt at det nye særorganet skal hete Den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet (Nye Kripos). Nye Kripos vil vere verksamt frå same dato.

Politiet står overfor store utfordringar for å førebyggje, avdekke og etterforske alvorleg organisert kriminalitet. Dette stiller store krav til korleis politiets innsats på området er organisert og samordna.

– Med Nye Kripos har vi tilpassa denne delen av politiet til dagens kriminalitetsbilete. Eit bilete som er prega av langt grovare, meir alvorleg og meir grensesprengande kriminalitet enn det var berre for nokre få år sidan, seier justisminister Odd Einar Dørum.

Hovudoppdraget for det nye særorganet er kamp mot den grove, organiserte kriminaliteten. Det nye særorganet vil få vesentlege endringar i ansvarsområde, myndigheit og innhald samanlikna med dagens Kriminalpolitisentral.

Nye KRIPOS skal opne etterforsking innan saksfeltet og gje bistand til politidistrikta utover dei bistandsoppgåvene som Kriminalpolitisentralen allereie har i dag. Vidare skal leiinga i det nye særorganet få påtalemyndigheit på politimesternivå. Utover særorganets ansvar i kampen mot organisert kriminalitet skal Riksadvokaten også gje leiinga og politijuristar i det nye særorganet påtalemyndigheit på andre område.

Det særskilte etterforskingsprosjektet CATCH skal inngå i det nye særorganet som også skal ha sekretariatsfunksjonen for Rådet for samordnet bekjempelse av organisert kriminalitet (ROK).

Nye Kripos skal vidare byggje opp den sentrale tekniske kompetansen innan kommunikasjonskontroll og andre tekniske metodar og hjelpemiddel. Politiets datakrimsenter skal derfor også inngå i særorganet.
Kilde: Pressemelding nr. 68 24.9.2004, JD (http://odin.dep.no/jd/norsk/aktuelt/pressesenter/pressem/012101-990526/dok-bu.html)

Nettsider: www.nyekripos.no

20.01.2006 Navneendring

Navn: Kripos - Den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet
Kort navn: Kripos

Nye Kripos blir Kripos
Det ble den 20. januar, bestemt av Kongen i statsråd at Kripos skal benyttes som betegnelse på Den nasjonale enhet for bekjempelse av organisert og annen alvorlig kriminalitet.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.