FORVALTNINGSDATABASEN

Direktoratet for sivilt beredskap

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.07.1970 Ny via sammenslåing

Navn: Direktoratet for sivilt beredskap
Kort navn: Direktoratet for sivilt beredskap
Tilknytningsform: Sentraladministrative organ (direktorat m.m.)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 02 Forsvar
Tilhører etat: Sivilt beredskap
Type enhet: Hovedkontor
Lokalisering: 301 Oslo

Direktoratet for sivilt beredskap etableres ved en sammenslåing av "Sivilforsvarets sentralledelse" m/underliggende kontor og "Direktoratet for økonomisk forsvarsberedskap" (Handelsdep) + 2 kontor under dette direktoratet. Etableringen skjer 1.07.1970. (Jfr. St.prp.nr.73 1969-70).

------------------------------------------------------------------

Historikk / bakgrunn (kilde: Arkivportalen.no):
Direktoratet for sivilt beredskap ble opprettet 1.7.1970. Arbeidsfeltet skulle være å trekke opp felles linjer for beredskapsplanleggingen, forestå samordning av den sivile beredskapsplanlegging og lede sivilforsvaret. Viktig var også å yte service til departementer og andre sentrale institusjoner i arbeidet med deres beredskap.
Arbeidet med sikring av sivilbefolkningen mot flyangrep hadde pågått siden 1936. Da ble Norge inndelt i luftvernkretser, som ble koordinert av eget kontor i Justisdepartementet. Kontoret for sivilt luftvern eksisterte innen Justisdepartementet fra 1937-1947 (omtales i egen katalog nr. 1252/26, astanr. S-1054). Luftvernskontoret ble avviklet i 1947.
Ansvaret for et sivilt forsvar ble videreført av Sivilforsvaret fra 1948. Landet ble delt inn i fire sivilforsvarsdistrikter som til sammen utgjorde Sivilforsvaret, for hhv. Østlandet, Sør-Vestlandet, Trondheim, og Nordland. Sivilforsvarets øverste sjef sorterte direkte under Justisdepartementets leder. Arkivsakene etter Sivilforsvaret finner du her.
Ledelse av sivilforsvarsdistriktene ble fra 1952 overtatt av en ny institusjon, Sivilforsvarets sentralledelse (Lov om sivilforsvaret 1953). Sivilforsvaret sentralledelse begynte som en avdeling i Justisdepartementet. 1. juli 1960 ble sentralledelsen utskilt som frittstående direktorat, men besto under Justisdepartementet. Til å ta seg av økonomisk forsvarsberedskap hadde man fra 1949 Direktoratet for økonomisk forsvarsberedskap (DØF, se egen katalog nr. 1288/10, astanr. S-1402) i Handelsdepartementet. Sammen med Sivilforsvarets sentralledelse, smeltet DØF i 1970 sammen til Direktoratet for sivilt beredskap.

30.08.2003* Nedlagt via sammenslåing

Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Som oppfølging av St.meld.nr.17 (2001-2002) Samfunnssikkerhet Veien til et mindre sårbart samfunn (jfr. Sårbarhetsutvalget) blir det nye Direktoratet for samfunnssikkerhet og beredskap (DSB) opprettet høsten 2003. Det nye direktoratet omfatter Direktoratet for sivilt beredskap og hele Direktoratet for brann- og elsikkerhet med unntak av de oppgaver som overføres til det nye Petroleumstilsynet.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.