FORVALTNINGSDATABASEN

Administrasjonsavdelingen

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1971 Nyopprettelse

Navn: Utredningskontoret
Kort navn: Utredn.ktrt.
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Kontor
Lokalisering: 301 Oslo

Statskalenderen: Oppgaver innenfor "rasjonalisering av tinglysningsvesenet" / "bruken av moderne databehandlingsmetoder. i tinglysningsarbeidet".

Tidspunkt for etablering er bekreftet i hht kilde: «Rekonstruksjon og reform. Regjeringskontorene 1945-2005» av Ole Kolsrud (2008)

01.01.1975 Horisontal – og vertikal flytting

(Enheten rapporterer til ny overordnet og samtidig endrer tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Kvasiavdeling
Relasjoner:

Ved siden av tinglysingsfeltet fikk planseksjonen også ansvaret for departementets budsjett som inntil da hadde lagt til 2. sivilkontor.
- Kilde: «Rekonstruksjon og reform. Regjeringskontorene 1945-2005» av Ole Kolsrud (Universitetsforlaget, 2008)
____________________________________________

Bakgrunn:
Departementet ønsket seg en planleggingsenhet som i første omgang kunne arbeide med koordinering, prioritering og langtidsplanlegging i budsjettsaker samt koordinering av forskningsoppgaver innen justissektoren og administrativt utviklingsarbeid. Man tenkte seg en planleggingsseksjon organisert på linje med de øvrige avdelingene i departementet. Utredningskontoret kunne da gå inn som en del av den nye enheten. I 1975 ble utredningskontoret (ledet av byråsjef Hjalmar Austbø), flyttet ut av avdelingen og gjort om til en egen seksjon: Planseksjonen. Austbø ble nå underdirektør for denne aller første seksjonen i Justisdepartementet. Ved siden av tinglysingsfeltet fikk Planseksjonen også ansvaret for departementets budsjett som inntil da hadde vært lagt til 2. sivilkontor.

Kilde: Ole Kolsrud: Rekonstruksjon og reform. Regjeringskontorene 1945-2005, s. 79.

01.01.1975 Navneendring

Navn: Planseksjonen
Kort navn: Planseksjonen

01.01.1981 Navneendring

Navn: Plan- og administrasjonsavdelingen
Kort navn: Plan- og adm. avd.

01.01.1981 Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling
Relasjoner:

I 1981 ble Planseksjonen til Plan- og administrasjonsavdelingen. Utvidelsen av Planseksjonen til en plan- og administrasjonsavdeling innebar at også departementets personal- og fellessaker ble overført dit fra 2. sivilkontor. Dermed ble den avdelingen som inntil da hadde hett "Den administrative avdeling", tømt for administrative egenforvaltningssaker. Avdelingen fikk derfor fra 1981 den mer dekkende betegnelsen Sivilavdelingen.

Kilde: Ole Kolsrud: Rekonstruksjon og reform. Regjeringskontorene 1945-2005, s. 79. Universitetsforlaget, 2008.13003

01.01.1998* Består via innlemming

01.04.2016* Navneendring

Navn: Administrasjons- og økonomiavdelingen
Kort navn: Administrasjons- og økonomiavdelingen

Den overordnede målsettingen for avdelingen er å utvikle et administrativt apparat som på en effektiv måte gjennomfører justis- og beredskapspolitikken.
Administrasjons- og økonomiavdelingen er departementets administrasjons- og driftsavdeling og har ansvar for blant annet lønns- og personalpolitikken, departementets arkiv, organisasjonsanalyser, forskning og samordning av budsjettarbeidet internt og for sektor. Avdelingen har også et overordnet ansvar for IKT i justissektoren.

01.01.2019* Navneendring

Navn: Administrasjonsavdelingen
Kort navn: Administrasjonsavdelingen

Administrasjonsavdelingen er departementets administrasjons- og driftsavdeling. Avdelingen har blant annet ansvar for lønns- og personalpolitikken, departementets arkiv, organisasjonsanalyser og IKT. Den overordnede målsettingen for avdelingen er å utvikle et administrativt apparat som på en effektiv måte gjennomfører justis- og beredskapspolitikken.
Kilde: regjeringen.no, januar 2019

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.