FORVALTNINGSDATABASEN

Sivilavdelingen

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1897 Nyopprettelse

Navn: Den alminnelige avdeling
Kort navn: Den alminnelige avdeling
Tilknytningsform: Departement
Administrativt nivå: Avdeling
Lokalisering: 301 Kristiania

Historikk

I 1897 ble Justisdepartementet formelt for første gang inndelt i tre avdelinger. Ved siden av Fengselsstyret og Medisinalavdelingen, som alt mer eller mindre fungerte som avdelinger, opprettet man Den alminnelige avdeling med 4 kontorer - 1. sivilkontor B og 2. sivilkontor C, Kriminalkontoret og Lovkontoret. Lovkontoret ble alt etter to år omdannet til en egen avdeling - Lovavdelingen i 1899.

Ved nedleggelse av Indredepartementet i 1902 ble kommunalsakene overført til Justisdepartementet. Disse sakene ble i begynnelsen behandlet av 2. sivilkontor C. Men arbeidet med kommunalsaker ble etter hvert så tyngende man i fra 1.7.1913 fikk opprettet et eget kommunalkontor i Den alminnelige avdeling. Kommunalsakene vokste utover 20-åra. og antall kommunalkontor vokste fra ett til tre fram til 1933. Kommunalkontorene ble da skilt ut i en egen kommunalavdeling.

Antall saker som departementet måtte behandle økte under 1. verdenskrig, ikke minst økte de såkalte politimessige oppgavene. I desember 1917 ble det derfor ansatt en egen inspektør og konsulent i politisaker. Året etter gikk han inn i det nyopprettede Politikontoret P. Inspektørstillingen ble nedlagt i 1925 , mens politikontoret forble i Den alminnelige avdeling fram til 1940.

Ekspansjonen under og like etter 1. verdenskrig førte også til at departementet fikk et 3. sivilkontor G i 1920. Samme år ble også familiesakene skilt ut i et nytt Kontor for familiesaker F (Separasjonskontoret). Kontoret fikk en kort levetid. Det ble innlemmet i 3. sivilkontor G etter fem år, i 1925, bl.a. som en følge av forslag fra Forenklings- og sparekomiteen av 1922.

Kriminalkontoret A ble offisielt nedlagt i 1925 og sakene overført til Politikontoret. Kontoret gjennoppsto for en kortere periode 1937-1940, nå som en sammenslått del av 3. sivilkontor G. Imidlertid ble det ført egne A-journaler også etter at kontoret formelt var nedlagt og fram til 1937 jf. katalog 1952/01 II
I 1939 skiftet avdelingen navn til Den administrative avdeling . Den besto da av følgende kontor:
· Politikontoret P
· 1. sivilkontor B
· 2. sivilkontor C
· 3. sivilkontor G (Kriminalkontor A)
· Kontor for sivilt luftvern

Kontor for sivilt luftvern ble opprettet i 1937 som en følge av den politiske situasjon i Europa. Dette ble da også nedlagt igjen i 1947 bare to år etter fredsslutningen.

Kilde: Arkivportalen.no

01.01.1939* Navneendring

Navn: Den administrative avdeling
Kort navn: Den administrative avdeling

I 1939 skiftet avdelingen navn til Den administrative avdeling . Den besto da av følgende kontor:
· Politikontoret P
· 1. sivilkontor B
· 2. sivilkontor C
· 3. sivilkontor G (Kriminalkontor A)
· Kontor for sivilt luftvern

01.01.1981 Navneendring

Navn: Sivilavdelingen
Kort navn: Sivilavd.

Da Planseksjonen ble utvidet til en Plan- og administrasjonsavdeling innebar det at departementets personal- og fellessaker ble overført dit fra 2. sivilkontor. Dermed av avdelingen som inntil da hadde hett Den administrative avdeling tømt for administrative egenforvaltningssaker. Avdelingen fikk derfor fra 1981 den mer dekkende betegnelsen Sivilavdelingen.

Kilde: "Rekonstruksjon og reform. Regjeringskontorene 1945-2005" av Ole Kolsrud (2008)

01.01.1996 Består via omorganisering

Relaterte enheter:

Domstolavdelingen i Justisdepartementet ble opprettet 1 januar 1996 ved at domstoladministrasjonen ble skilt ut fra Sivilavdelingen.

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.