FORVALTNINGSDATABASEN

Bankinspeksjonen

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

05.03.1900* Nyopprettelse

Navn: Bank- og sparebankinspeksjonen
Kort navn: B&S insp.
Tilknytningsform: Sentraladministrative organ (direktorat m.m.)
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Kristiania

Historikk
Kontrollen med sparebankene lå fra 1851 til 1900 i Ekspedisjonskontoret i Finansdepartementet. Ved lov 5.3.1900 ble det opprettet en stilling som inspektør for sparebankene. I 1919 ble stillingen omgjort til et embete som direktør for sparebankvesenet. En lov om felles inspeksjon for aksje- og sparebanker ble sanksjonert 11.8.1924. Institusjonen het fra da av Bank- og sparebankinspeksjonen. Dette ble i 1956 endret til Bankinspeksjonen.

Kredittilsynet er opprettet 24. mars 1986 ved en sammenslutning av Bankinspeksjonen, Forsikringsrådet og Meglerkontrollen. Etaten har eget styre og er underlagt Finansdepartementet.Etaten fører tilsyn med alle aktører i finansmarkedet, herunder bl.a. forretningsbanker, sparebanker, finansieringsselskap, obligasjonsutstedende kredittforetak, finansmeglere, aksjefond, fondsmeglere, eiendomsmeglere, inkassovirksomheten, regnskaps- og revisjonsvesenet, Verdipapirsentralen, livs- og skadeforsikringsselskaper, sjøtrygdelag, private og kommunale
pensjonsordninger m.v.

Kilde: www.arkivportalen.no

01.01.1958* Navneendring

Navn: Bankinspeksjonen
Kort navn: Bankinsp.

01.01.1983* Består via innlemming

Innlemmede enheter:

Meglerkontrollen innlemmes i Bankinspeksjonen (ytre etat under FTD)

23.03.1986 Nedlagt via sammenslåing

Sammenslått inn i:

Merk

* = Dato merket med asterisk (*), betyr at tidspunkt ikke er bekreftet.