FORVALTNINGSDATABASEN

Statkraft AS

Denne siden og de ulike fanene under viser informasjon om denne enheten og data tilknyttet denne enheten fra Forvaltningsdatabasen. Forvaltningsdatabasen er en grundig og detaljert kartlegging av organisering og endring av den norske statsforvaltningen fra 1947 - d.d. Fanen "Lenker" inneholder eventuelle lenker til eksterne ressurser.

Denne siden viser endringshistorien til denne enheten.

01.01.1992* Ny via splittelse

Navn: Statkraft SF
Kort navn: Statkraft SF
Tilknytningsform: Statsforetak
Administrativt nivå: Høyeste nivå
COFOG: 04 Næringsøkonomiske formål
Type enhet: Nasjonal organisasjon
Lokalisering: 301 Oslo
Nedlagt enhet som følge av splittelse:

Statskraftverkene ble etablert som en statlig forretningsbedrift fra 1.1.86 (jfr. St.prp.nr.57 for 1984-85).
Antall ansatte ved HK I Oslo: 1987: 454. 1988: 458. 1989: 453. 1990: 438.

OED opprettet våren 1989 en arbeidsgruppe til å vurdere Statskraft's fremtidige oppgaver, organisering og bemanning. Rapporten fra juni 1990 foreslo en omorganisering av Statskraft for å oppnå et markedsbasert kraftomsetningssystem (jfr. Energiloven; Ot.prp.nr.43 for 1989-90, Innst.O.nr.67 for 1989-90 som resulterte I deregulering og økt konkurranse I kraftforsyningen). Forvaltningsbedriften "Statskraftverkene" ble derfor omorganisert 31.12.91 og delt I et statsforetak for nett - STATNETT SF - og et statsforetak for produksjon - STATKRAFT SF (jfr. St.prp.nr.100 for 1990-91 Omorganisering av Statkraft. (Omgjøring fra statlig forvaltningsbedrift og deling i to statsforetak, Statkraft SF og Statnett SF.)).

01.01.1993* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.1997* Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)

01.01.2002 Horisontal flytting

(Enheten har endret overordnet.)

01.01.2002* Består via omorganisering

Sammen med Statkraft etablerte Norfund i 2002 selskapet SN Power, som på kommersiell basis investerer i vannkraftprosjekter (og noe vindkraft) i utvalgte utviklingsland.
Kilde: snl.no

Mer om SN Powers historikk på denne linken: www.snpower.com/en/who-we-are/history/

01.10.2004 Navneendring

Navn: Statkraft AS
Kort navn: Statkraft AS

01.10.2004 Vertikal flytting (omdannelse)

(Enheten har endret tilknytingsform og/eller administrativt nivå.)
Tilknytningsform: Heleide statsaksjeselskap
Administrativt nivå: Høyeste nivå
Saksgang og dokumenter for denne endringen:

Statkraft blir aksjeselskap 1. oktober
Statkraft blir omorganisert fra statsforetak til aksjeselskap 1. oktober 2004. Staten eier fortsatt alle aksjene i selskapet.

Fra selskapets pressemelding om endringen:
"Stortinget ga sin tilslutning til omorganiseringen til AS 14. juni 2004. Omorganiseringen gir Statkraft en selskapsform som er kjent og anerkjent i Norge så vel som utenfor landets grenser. Selskapet vil dermed bli underlagt de samme rammevilkår som de andre aktørene i kraftmarkedet, og dette vil bidra til å gjøre Statkraft mer konkurransedyktig.
- Omorganiseringen til aksjeselskap er et lite, men helt nødvendig skritt i retning av å bli Europas ledende innen miljøvennlig energi, sier konsernsjef Bård Mikkelsen i Statkraft.
Omorganiseringen til aksjeselskap gjøres med virkning fra 1. oktober 2004 og forutsetter tilslutning fra foretaksmøtet i Statkraft SF og generalforsamlingene i Statkraft AS og Statkraft Energi AS samme dag. Transaksjoner og kapitalforhøyelser i forbindelse med omorganiseringen er beskrevet i en børsmelding i dag."


På hjemmesiden står videre følgende om omorganiseringen:
"Fra 1. oktober er Statkraft omorganisert fra statsforetak til aksjeselskap. Omorganiseringen av Statkraft SF er vedtatt i foretaksmøte og generalforsamlingene i Statkraft Energi AS og Statkraft AS. Statkraft SF og Statkraft AS får samme styre og samme konsernledelse som i dag.
Teknisk er virksomheten i Statkraft SF overføret til et nyopprettet selskap, Statkraft Energi AS. Stortinget har vedtatt en egen lov som tydeliggjør hvordan dette skal gjennomføres. Videre er aksjene i Statkraft Energi AS overført til et annet nyopprettet aksjeselskap, Statkraft AS. Statkraft AS er dermed morselskap for Statkraft Energi.
Overgangen til AS er komplisert med hensyn til transaksjonstekniske og juridiske forhold. Dette har blant annet sammenheng med garantier på lån, konsesjonsbestemmelsene, dokumentavgift og skatteforhold m.m. For styret og administrasjonen er det viktig at alle berørte parter er kjent med eventuelle konsekvenser av AS-etableringen.
Styret vil følge opp den videre konsernorganisering i henhold til Stortingets forutsetninger. Fra myndighetens side har det vært førende at det legges opp til en struktur på konsernet hvor forretningsmessige resultater fra de enkelte enheter trer klarere frem enn i dag. Dette vil kunne bidra til å styrke oppfølgingen av de ulike forretningsområdene, og gjennom det bedre selskapets resultater. Hensikten er også å legge til rette for et skille mellom monopolvirksomhet (nett) og konkurransevirksomheten, samtidig som selskapets struktur blir mer lik et alminnelig konsern organisert etter aksjeloven."
_______________________

Statkraft SF:
Statkraft SF eksisterer som selskap etter omleggingen og virksomhetens formål er å eie alle aksjene i Statkraft AS, gi lån til Statkraft AS, eie kraftverk som leies ut og andeler i selskaper som i utlandet driver energianlegg, samt drive handel med energi og virksomhet som står i naturlig sammenheng med dette.

Endringen omtales slik i St.prp. nr. 53 (2003-2004), Statens eierskap i Statkraft SF, kap. 5.2 Modell for omorganisering:
«Det planlegges at konsernets struktur skal bestå av et statsforetak som morselskap og at dette eier 100 prosent av aksjene i et holdingselskap (Statkraft Nytt Holding AS) organisert i henhold til aksjeloven av 13. juni 1997 nr. 44, som igjen organiserer konsernets virksomhet i separate datterselskap (produksjon, nett, mv) og eier andeler i tilknyttede selskaper.»

Se også eget informasjonsnotat (http://www.statkraft.no/archive/inter_nor_pdf/01/06/Omorg002.pdf)
og børsmelding (http://www.newsweb.no/?melding_ID=97807)

01.01.2014 Endring av overordnet

(Enheten får ny overordnet fordi den forrige overordnede ble nedlagt på samme tidspunkt.)