Nye muligheter for forskning på livsløp, aldring og generasjon | NSD - Norsk senter for forskningsdata

Nye muligheter for forskning på livsløp, aldring og generasjon

Illustrasjon som viser generasjoner

NorLAG, eller Den norske studien av livsløp, aldring og generasjon, er en livsløpsstudie hvor forskerne følger de samme personene, født mellom 1922 og 1966, over tid.

Studien kombinerer data fra spørreundersøkelser med registerdata fra SSB. Dataene gir dermed innblikk viktige områder av menneskers liv i deres andre halvdel av livet: fra 40 år og oppover.

En ny forskningsdataportal gir nå flere forskere og studenter tilgang til disse dataene på en enklere og sikker måte. 27. januar var det duket for lanseringsseminar for portalen ved OlsoMet.

Dataene inneholder informasjon om sentrale deler av deltakernes liv: om familie og sosiale nettverk, helse, om velvære og verdier, og om arbeid og aktiviteter.

Unike data

– Muligheten til å se individuelle liv og historiske hendelser i sammenheng er noe av det spesielle ved disse dataene, sa Katharina Herlofson, forsker ved NOVA, OsloMet

På lanseringsseminaret presenterte forskere fra NOVA smakebiter på forskning de har gjort på dataene.

Thomas Hansen har sett på endringer i ensomhet blant eldre over tid, mens Tale Hellevik har studert sammenhenger mellom tidligere arbeidssituasjon og yrkesaktivitet i eldre år.

– I dag er det en tverrpolitisk satsing å få flere til å stå lenger i arbeid, men blant 67-åringer er under 1 av 3 fortsatt i arbeid, fortalte Hellevik.

Enklere tilgang for økt bruk

Portalen som vil gi enda flere tilgang til dataene er utviklet av NSD i samarbeid med velferdsforskningsinstituttet NOVA ved OsloMet.

– Forskergruppen på NOVA fortjener stor honnør for deres åpenhet og viljen til å dele. Vi ser fram til fortsettelsen der vi skal utvikle enda bedre formidlingsløsninger for forskermiljøene, sa administrerende direktør ved NSD, Vigdis Kvalheim da hun introduserte på seminaret.

Databasen inneholder data fra tre runder med innsamling i NorLAG: fra 2002 til og med de nyeste dataene fra 2017. Det skal også fylles på med registerdata fra SSB fram til 2022.

Lanseringen mandag markerte første milepæl for prosjektet, som er langt fra ferdig. 

Skal videreutvikle løsningen

– Dette er ikke slutten, men begynnelsen, sa viserektor ved OsloMet, Per Martin Nordheim-Martinsen i hans introduksjon.

Dette budskapet gjentok Gry Henriksen, spesialrådgiver ved NSD, da hun gav en demonstrasjon av bruk og muligheter i plattformen.

– Vi er klare til å ta i mot bestillinger av data, og er spent på å få tilbakemeldinger på bruken av den. Bare slik kan portalen bli et enda bedre verktøy, understreket hun.

Her kan du utforske NorLAGs nye forskningsdataportal >>

Prosjektet med å utvikle portalen er støttet av Forskningsrådets infrastrukturprogram.

Sist endret: 27/01/20 FØLG OSS  

Andre artikler

Kontakt

Marianne Mathiesen
marianne.mathiesen@nsd.no

© NSD - Norsk senter for forskningsdata • Kontakt NSDPersonvern og informasjonskapsler (cookies)