Nye data: Valgundersøkelsen 2017 | NSD - Norsk senter for forskningsdata

Nye data: Valgundersøkelsen 2017

Grafikk - Valgundersøkelsen 2019

Valgundersøkelsen for 2017 er tilgjengelig, og dataene kan analyseres online eller bestilles for forskningsformål. Det har vært gjennomført valgundersøkelser i Norge ved valg og folkeavstemninger siden 1957.

Formålet med valgundersøkelsens er å beskrive valgdeltagelse, politisk orientering og holdninger til forskjellige politiske spørsmål blant befolkningen.

Noen utvalgte emner som inngår i 2017-årgangen er:

  • Klima og miljøvern
  • Tillit til det politiske system
  • Identifikasjon langs politisk høyre/venstre-akse
  • Innvandring og integrering

Den nyeste undersøkelsen ble gjennomført høsten 2017 av Statistisk sentralbyrå (SSB) og er finansiert av Institusjon for samfunnsforskning (ISF).

Få tilgang til dataene

Bakgrunn:

Det norske valgforskningsprogrammet startet i midten av 50-årene i regi av Institutt for samfunnsforskning, med Henry Valen og Stein Rokkan som forskningsansvarlige. I forbindelse med Stortingsvalgene i 1957, 1965, 1969 og 1973 samarbeidet programmet med Norsk Gallup Institutt A/S om å gjennomføre valgundersøkelser etter utvalgsmetoden.

Programmet har fra 1977 samarbeidet med Statistisk sentralbyrå om å gjennomføre valgundersøkelsene i forbindelse med Stortingsvalgene. Undersøkelsene skal gi statistisk grunnlagsmateriale for forskning om valg og politiske prosesser i Norge. Fra 1985 overtok Bernt Aardal som daglig leder av valgforskningsprosjektet.
 

Sist endret: 27/08/19 FØLG OSS  

Andre artikler

Kontakt

Marianne Mathiesen
Marianne.Mathiesen@nsd.no

© NSD - Norsk senter for forskningsdata • Kontakt NSDPersonvern og informasjonskapsler (cookies)