Lansering av Rokkan-biografien | NSD - Norsk senter for forskningsdata

Lansering av Rokkan-biografien

rokkan-DS2_3834

Biograf Arild Stubhaug og tidligere direktør ved NSD, Bjørn Henrichsen, på lanseringen av biografien om Rokkan. (Foto: Bjarne Øymyr)

Stein Rokkan var en samfunnsforsker og bokorm av rang, som selv mente at hans viktigste bidrag til forskningen var etableringen av NSD. Torsdag ble biografien om Rokkan, som ble initiert av nettopp NSD, lansert.

Universitetsaulaen var fylt opp av samfunnsvitere i alle aldre for anledningen. Felles for dem var at de har et forhold til Stein Rokkan – enten fordi de kjente ham, fordi de har lest ham, eller fordi de arbeider i organisasjonen som Rokkan tok initiativ til å etablere. 

– Rokkan så tidlig samfunnsvitenskapenes behov for tilgang til forskningsdata og gode datatjenester, og NSD skulle tjene dette formålet. I dag, snart 50 år etter, gjør vi fortsatt det. Formålet vårt er utvidet til å gjelde flere vitenskaper, men grunnideen står støtt, sier Vigdis Kvalheim, administrerende direktør ved NSD.

Hente noen kofferter

Rokkan var sentral i å få flyttet NSDs virksomhet til Bergen i 1975. Med seg på laget hadde han Bjørn Henrichsen, NSDs administrerende direktør fram til 2018, som fortsatte arbeidet med å forvalte og utvide virksomheten. I løpet av denne tiden har NSD vokst fra en organisasjon med under 10 til nær 100 medarbeidere.

Henrichsen ble trukket fram som drivkraft og pådriver for biografien. Selv pekte han på Elizabeth, Rokkans kone, som den virkelige pådriveren for å få til en biografi.

I sitt innlegg fortalte han om hvordan hun hentet ham til Cardiff for «å hente noen kofferter». Det viste seg at hun hadde brukt mye tid på å systematisere materialet som Rokkan hadde etterlatt seg, og det var en god del som ikke var levert til Statsarkivet.

Totalt ble det fire kofferter med brev og materiale som ble fraktet til Bergen. Opprinnelig skulle tidligere BT-redaktør Sjur Holsen skrive biografien om Rokkan, og da det triste skjedde at Holsen ble syk og døde, ble arbeidet med biografien lagt litt i bero. 

Stor interesse for biografien

Etter en tid ble Arild Stubhaug foreslått som biograf av Gudmund Hernes. Stubhaug tente på ideen og ble forelagt det massive materialet. Han anslo at det ville ta fire år å jobbe seg gjennom det, og spurte om det fantes nok penger. Det skulle ikke han tenke på, fikk han beskjed om. 

– Det var kanskje en litt hastig påstand, selv om jeg hadde tryggheten av at NSD stilte seg som garantist. Men noe av den letteste jeg har gjort, er å skaffe støtte til å gi ut denne boken, slo Henrichsen fast: Ingen sa nei, alle var med.

Boken tegner et bilde av både forskeren og mennesket Stein Rokkan, mannen som sjelden snakket om seg selv, men slukte så mange bøker at han hadde ord på seg for å kunne lese mens han barberte seg.

Rokkan skulle vise seg å være både et organisatorisk og en intellektuell begavelse, og hadde en enorm arbeidskapasitet. Han døde i 1979, 58 år gammel. Henrichsen berømmet Stubhaug for arbeidet med boken.

– Stubhaug har sydd dette i hop til å bli en fascinerende beskrivelse av en mann som fortjener en slik beskrivelse, sa Henrichsen. 

Medieomtale

Rokkan-biografien har fått omtale i flere medier etter lanseringen. Her kan du lese noen av dem:

Sist endret: 26/03/19 FØLG OSS  

Andre artikler

Kontakt

Marianne Mathiesen
Marianne.Mathiesen@nsd.no

© NSD - Norsk senter for forskningsdata • Kontakt NSDPersonvern og informasjonskapsler (cookies)